Van, amit elfelejtettek eltörölni

"Halj meg máshol" - és más őrült törvények a világban

Némileg megkésve, de a napokban végre hatályon kívül helyezték azt a törvényt, amely Párizsban a nők nadrágviselését börtön terhe mellett tiltotta meg. De nem ez az egyetlen értelmetlen, elfeledett rendelkezés a világon.

2013.02.05 09:29ma.hu

Nagy visszhangot váltott ki néhány napja, amikor eltöröltek egy 200 éves törvényt, amely a párizsi nők számára megtiltotta a nadrág viselését - no nem a regula visszavonása bizonyult érdekesnek világszerte, sokkal inkább az, hogy egy ilyen szabályt vajon miért hagytak eddig hatályban. Bár a szankciókat - letartóztatás és börtön - régóta nem érvényesítették a nadrágos nők esetében, a honatyák azzal indokolták a "késlekedést", hogy nem értek rá efféle csip-csup ügyekkel foglalkozni. De vajon milyen csip-csup törvények érvényesek még ma is a világ más helyein? A The Daily Telegraph című brit lap összegyűjtött egy csokorra valót.

Ha valaki örök életre vágyik, akkor nem kell a Szent Grált keresni, elég csak az északi-sarki Longyearbyen városáig zarándokolni, ahol törvényileg tilos a meghalás. Valójában persze ott sem él örökké mindenki, ám 70 évvel ezelőtt betelt a helyi temető, így ha valaki súlyos betegségtől szenved és már nagyon a halálán van, akkor sürgősen a kontinens sík részére küldik, ahol nem fenyegeti őt az a veszély, hogy bilinccsel a kezén áldozik le a napja.

Az életet nem fenyegeti, viszont a szabadságot jelentősen korlátozhatja, ha rágógumizáson kapnak valakit, legalábbis Szingapúrban: tilos nyilvános helyen rágózni, egyetlen kivétel van ez alól, a nikotinos leszoktató rágógumi, igaz, azt meg kizárólag gyógyszertárban, receptre felírva kaphatják meg a bizonyítottan dohányos lakók. A szabályt megszegőkre akár börtön is várhat.

Ha már rágás és evés, álljon itt egy fontos törvény Ázsia más részéből is. Bruneiben, Indonéziában és Malajziában egyaránt kedvelt csemege a helyi lakosok és az ínyenc turisták körében a durian gyümölcs, ránézésre valahol az ananász és a sündisznó keresztezésének tűnhet, szaga azonban nagyjából úgy írható le, mint a sertésürülék, a terpentin és a hagyma keveréke. Talán ezek után teljesen jogos az a törvény, amely megtiltja, hogy a gyümölcsöt buszokon, aluljárókban, szállodákban vagy repülőtereken, azaz szinte bármilyen nyilvános helyen fogyasszák.

Fotó: freedigitalphotos.net


És még mindig evés. Tudták, hogy Dániában nem kötelező kifizetni az éttermi számlát, csak akkor, ha az ebéd végén úgy érzik, hogy degeszre ették magukat? Ha nem pukkadnak ki, és még a desszert is elfér, akkor minden további nélkül távozhat fizetés nélkül.

Nemcsak enni, utazni is gyakran szoktunk, ki busszal vagy autóval, ki repülővel. Utóbbiaknak jó hír, hogy ha angol földre lépve a "gumikesztyűs" vámtisztviselő fájdalmasan túlbuzgó módon teljesíti honőri szolgálatait, ne habozzon bíróság elé vinni az ügyet. Az 1876 óta kisebb-nagyobb módosításokon átesett, de alapvetően még mindig számos eredeti szabályt tartalmazó vámtisztviselőkről szóló állami törvény 268. paragrafusa ugyanis kimondja, hogy semmilyen intézkedés nem kezdeményezhető a beutazók ellen, ha nem értesítették hivatalosan egy hónappal előtte, igaz, ugyanezen törvény 272. szakasza úgy rendelkezik, hogy az eljárást az eseménytől (vagyis a határátlépéstől) számított egy hónapon belül meg kell kezdeni. Na ezt az ellentmondást oldják fel, ha tudják!

És most utazzunk Japánba. Mit gondolnak, miért látni ritkán kövér japánokat az utcán? A válasz roppant egyszerű: 2009 óta törvényileg tiltják az elhízást. Igaz, előtte sem voltak túl gömbölydedek a japánok, arányukat tekintve náluk a legalacsonyabb az elhízás, mindössze 5 százalék mondható túlsúlyosnak (Amerikában 35%!), mégis törvényt hoztak róla, hogy 40 éves kor fölött a férfiaknak legfeljebb 80, a nőknek legfeljebb 90 centi lehet a derékbőségük. Már csak azzal kell valahogyan elszámolni, hogy akkor mi van a szumósokkal?...

Még mindig Távol-Kelet, de kicsit odébb, most Thaiföld. Azt szinte mindenki tudja, hogy ez az az ország, ahol a legelnézőbbek az egzotikus szexuális szórakozásokkal, szokásokkal szemben. Ám minden szabadosság ellenére is tilos alsónemű nélkül elhagyni a házat, továbbá nemtől függetlenül tilos ing vagy póló nélkül autót vezetni. Ha pedig ezek hallatán valami sértőt gondolna a királyról, ne lepődjön meg, ha 15 évre börtönbe zárják.

Álljon itt egy jótanács azoknak, akik Kenyába terveznek egy szafarira menni. Ha a helyi vezető a vadvilág határánál hirtelen ledobálja magáról az összes ruhát, próbáljon meg ellenállni a kísértésnek, hogy kövesse a példáját, legyen bármilyen hőség. A kenyai állampolgároknak ugyanis ez a mozdulat teljesen legális, ám ha külföldi teszi, akkor bizony súlyos törvénysértést követ el.

Fotó: freedigitalphotos.net


Svájcban sem fenékig tejfel az élet, ha valaki szeretné elkerülni a bírósági idézést. Ráadásul a fizikai szükségleteket is érdemes alaposan megtervezni, este 10 után ugyanis a bérházak lakóinak tilos lehúzniuk a vécét - a kormány szerint a zajszennyezés sokkal antiszociálisabb cselekedet, mint az orr ellen elkövetett "támadás". Megoldás? Tartsa vissza reggelig, vagy költözzön családi házba!

Trinidad és Tobago államban bármikor elvégezheti kisebb-nagyobb dolgait, abba a törvény nem szól bele, abba viszont annál inkább, hogy milyen ruhát ölt magára. Lehet, hogy itthon nagyon menő a terepszínű, katonai öltözéket imitáló ruházat, arrafelé viszont elég egy sapka vagy egy mellény is, ami hivatalos közeget idéz, és máris kattanhat a bilincs a csuklóján, a szabadsága mellett pedig a ruhájának is búcsút inthet, azt elkobozzák.

Ennek a törvénynek az értelmét elég könnyen meg lehet magyarázni, ellentétben azzal a brit szabállyal, amelyet 1986-ban hoztak és szintén máig érvényes: a mindenkori államtitkár számára engedélyezik, hogy elejét vegye egy földönkívüli inváziónak az Egyesült Királyságban - amennyiben az idegenek nem rendelkeznek érvényes támadási engedéllyel. Ez utóbbi esetben teljesen törvényesen és jogszerűen támadhatnak. Hát mondják meg, nem nagyszerű a brit törvénykezés?

Ha úgy vélik, hogy a felsorolásban elférne néhány hazai jogszabály is, ami szintén jó eséllyel pályázhatna "a világ legértelmetlenebb törvényei" gyűjteménybe, az nem a véletlen műve, de ezek megítélését inkább önökre bízzuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.