Svédországban vagyon alapján büntetnek

27,8 millióra bírságolták a gyorshajtót - mert gazdag

Nem érdemes a svédeknél száguldozni, főleg, ha vastag a pénztárcánk, a büntetéseket ott ugyanis a tehetősség is meghatározza, nemcsak a kihágás mértéke. Egy milliomos jól pórul is járt.

2013.10.15 08:45ma.hu

Jól ráfaragott a száguldozásra a svéd Anders Wiklof, pedig alig másfélszeresével lépte csak át a megengedett sebességhatárt - hol van ez a kétszeres, háromszoros gyorshajtásoktól, amelyek ha nem is naponta, de szinte heti rendszerességgel bukkannak fel a hírekben! Csakhogy Wiklof a sebességtúllépést Finnországban követte el, ahol a büntetéseket nemcsak a kihágás mértékéhez, hanem az elkövető jövedelmi viszonyaihoz is igazítják, így igencsak elkerekedett a szeme, amikor megkapta a 830 ezer koronáról szóló csekket (27,8 millió forint).

Az üzletember 77-tel süvített végig egy olyan úton, ahol 50 km/h a sebesség felső határa, most azon kesereg, hogy ugyanezért hazájában, Svédországban mindössze 4000 koronára (134 ezer forint) büntették volna. A szabálytalanságot persze nem tagadja, de a bírságot ésszerűtlennek tartja a 67 éves férfi. "Kellene lennie egy plafonnak, akkor igazságos lenne" - jegyezte meg.

"Inkább felajánlottam volna azt a pénzt az időseknek, az egészségügynek, az otthonoknak vagy akárminek. Csak magamat okolhatom, de nincs kétségem afelől, hogy ez akkor se igazságos" - háborgott. Pedig ő még viszonylag jól is járt, 3 évvel ezelőtt egy visszaeső gazdagot több mint 62 millió forintnak megfelelő összegre büntettek, amikor 137 km/h-val csípték el a Ferrarijával lakott területen belül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.