Just a perfect day

X-Faktor - Szikora és Alföldi versenyzője alatt rezeg legjobban a léc

A tervek szerint, Mindenszentekre tekintettel a csendes visszafogottság jegyében telt volna az X-Faktor, ám ez a terv kevéssé látszódott a produkciókban: ennyi dekoltázs talán még sosem volt nyitva a színpadon.

X-Faktor - A 4. élő show képgaléria

2013.11.03 08:59ma.hu

Amikor Lilu és Istenes Bence megjelentek a színpadon, tetőtől talpig feketében - na jó, Bencén az ing fehér volt -, még egészen hihetőnek hangzott, hogy az X-Faktor 4. élő show-ja valóban kicsit csendesebb, visszafogottabb lesz, mint általában megszoktuk. Érthető is volt, hisz ezen a héten emlékeztünk azokra a szeretteinkre, akik már nem lehetnek velünk, helye volt hát az emlékezésnek. Ám amikor megjelent Tóh Gabi, erőteljesen dekoltált ruhájában és melltartó nélkül, már kezdhettünk gyanakodni, hogy itt valami nagyon félrecsúszott.

Aztán a visszafogottság jegyében Batánovics Lili is mélyen kivágott ruhában és kirobbanó energiával adta elő Whitney Houston Queen of the Night című slágerét, amivel persze alapvetően semmi gond nem volt, épp csak annyi, hogy ha ragaszkodunk egy bizonyos tematikához, akkor azt vegyük komolyan. Márpedig ez a szám minden volt, csak nem csendes és nem visszafogott. Ettől persze Lili még megkapta a mentoroktól a neki kijáró dicséretet, sőt, elismerték, hogy jó döntés volt előző héten őt továbbjuttatni a párbaj után, és Alföldi Róbert szerint végérvényesen elfelejthetjük Moncsicsit, Lili mostanra igazi dreamgirl lett.

Csordás Ákos egy INXS-számmal idézte meg Michael Hutchence emlékét, aki szinte pontosan 6 éve nincs már a földi színpadokon. A dallal Geszti Péter elégedett volt, már csak azért is, mert a Never Tear Us Apart az egyik kedvenc száma, ugyanakkor azt kifogásolta, hogy Ákos olyan volt, mint egy jólszituált könyvelő.

A ByTheWay a héten szembesült először azzal, micsoda rajongótáboruk is van, ez pedig nagy erőt adott nekik a további szerepléshez, de produkciójukból egyre inkább kezd kiveszni az az összeszokottság, az az egység, ami az élő adásig elrepítette őket. Tóth Gabi már a múlt héten is figyelmeztette őket, hogy rossz irányt vettek, elindultak a "megcsinált" fiúbandák útján, az intelem azonban a jelek szerint nem talált célba, az Imagine Dragons együttes Radioactive című számának átdolgozása és minden színpadi elem ezt a fiúbandás vonalat erősítette. Ugyanakkor Geszti most érezte először, hogy kezd jó lenni az összhatás.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Megrázó fejezetre derült fény Krasznai Tünde száma előtt, akiről megtudhattuk, hogy a Family Portrait című Pink-szám éneklése közben egy fájdalmas emlékre gondolt. A lányt és édesanyját egészen kicsi korában elhagyta az apja, és amikor Tünde a kamaszkora hajnalán megpróbálta felvenni vele a kapcsolatot, a férfi még azt is letagadta, hogy ismerte Tünde anyját és 12 évig együtt élt vele. "Életemben annyit nem sírtam..." - mondta Tünde, és az élmény beépült a dalba is, hihetővé vált az előadás, bár Szikora Robi szerint egy kicsit hiányoztak belőle a nagy mélységek és a nagy magasságok. Ezzel együtt viszont ahogy Alföldi fogalmazott, a legfontosabb dolgot tudja tenni a színpadon: közölni.

Mire Szabó Ádám színpadra lépett, már el is felejtettük, hogy ez a show a visszafogottságról szól, de a fiatal énekesnek jót tett a felszabadultság és mindaz, amit a héten mentora tett vele. Ádám végre felszabadultan mozgott a színpadon, a Hajlakk című film egyik betétdala közben olyan csípőmozgással ropta a táncot, hogy végre nem jutott már eszébe egyik mentornak sem azzal vádolni őt, hogy túl jófiú és túl steril a produkció.

Hogy a Fat Phoenix előadását ki hogyan értékeli, az erősen függ az egyéni ízléstől, a két fiú ezúttal az Éjjel-Nappal Budapest című sorozat főcímdalát dolgozta át, és ahogy Lilu fogalmazott, nem ez az a verzió, amit a gyerekével a kocsiban hallgatna. Tóth Gabi megjegyezte, hogy az eredetinél semmiképp nem mondaná jobbnak (az eredeti változatot ő énekli - a szerk.), úgyhogy annyira kereste a szavakat, hogy inkább tovább is passzolta a szólás jogát a többi mentornak. "Teljesen elmebeteg volt" - mondta, és a többiek is küszködtek azzal, hogyan fogalmazzák meg véleményüket.

Kevésbé jöttek zavarba Danics Dóra dalától, bár alapvetően nem volt rossz, de annyira jó sem. Az öntörvényű lány, akiről a kisfilmben azt is megtudtuk, hogy nem túlzottan zavarják őt az építő kritikai tanácsok, Janis Joplin egyik legnagyobb slágerével lépett színpadra. Bár a Piece of my Heart című számban Geszti szerint a lány teljesen jól életre keltette az eredeti előadót, három társának még némi hiányérzete maradt, Szikora például sokkal több őrületet várt tőle. Nehéz nem emlékezni arra, ahogyan egy másik csatorna másik tehetségkutatójában befutott énekesnő, Rúzsa Magdi énekelte több évvel ezelőtt ugyanezt a dalt egy koncerten, nem véletlenül emlegették őt sokáig a dal után "a magyar Janis Joplin"-ként, erre Dórának most nem sok esélye van.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

A versenyprodukciók sorában az utolsó előtti fellépő Péterffy Lili volt, aki igazi francia fruskává változott ezen a héten. A mentorok elismerően szóltak arról, hogy Lili tökéletes francia kiejtéssel adta elő a dalt, Geszti az elmúlt hetek kritikái után már végre kezdte megszeretni a lányt, csak Szikora magyarázott valamiféle középen összenyomott és oldalt szétfolyó franciakrémesről. A kérdés csak az, hogy a nézőknek is szétfolyt-e, vagy inkább Geszti mögé sorakoznak fel a szavazók - vasárnap este kiderül ez is.

Végül Bozsek Márk érkezett, aki múlt héten megkapta a várva várt elismertést Alföldi Róberttől is, és ahogy mentora, Geszti mondta, végre igazán felszabadultan érkezik a próbákra, ennek ellenére ezen a héten nyújtotta talán eddigi leggyengébb teljesítményét. A Féltelek című dalban, amit eredetileg a Color együttes repített a slágerlisták élére, majd többen is sikerre vittek, ezúttal az elfogadhatónál több bizonytalanság volt, még akkor is, ha a mentorok diplomatikusan fogalmaztak az értékelés során. "Nem énekeltél jól, és ezt te is tudod, udvariasak voltak a mentorok" - mondta Geszti, de azt elismerte, hogy az érzések átjöttek.

A show-t egy közös produkció zárta, amelyben nemcsak a még versenyben lévő 9 versenyző, de a már kiesettek is részt vettek, a hét elején elhunyt legendára, Lou Reedre emlékeztek az egyik eghíresebbé vált számával, a Perfect Dayjel. Előtte azonban még kiderült, hogy a 4. show ideje alatt befutott első szavazatok alapján Alföldi egyik lánya és Szikora egyik csapata áll párbajpozícióban, Geszti egyik versenyzője az utolsó 3, Tóth Gabi valamelyik fia pedig az utolsó 4 hely egyikén áll. Hogy ők pontosan kik, és ki lesz az, akinek végül vasárnap este tényleg párbajoznia kell, az néhány óra múlva kiderül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.