Azt mondta, minden rendben - pedig nem úgy volt

Hazudott az orvos: mégis daganat volt a nő agyában

Nincs rá elfogadható magyarázat, miért hazudott szánt szándékkal az orvos a betegének, de ő maga is elismerte, hogy tudatosan hamisította meg a leleteket, miközben a nő fejében egyre nőtt a daganat.

2013.08.08 14:14ma.hu

Hazudott a betegének és hazudott a kollégáknak, miközben eltussolta a felfedezett agydaganatot és meghamisította az orvosi jelentéseket is - ez derült ki a manchesteri Emmanuel Labram nevű orvosról a héten lezajlott bírósági tárgyaláson. A Ghanában végzett, de Angliában praktizáló sebészhez 2008-ban jutott el a beteg, azután, hogy 2007 novemberében látászavarok léptek fel nála és az optikus kórházi kivizsgálásra küldte. A nő júniusban találkozott először Labrammal, és amikor az MRI-vizsgálat kimutatta, hogy egy körülbelül 2,5 centis daganat van az agyában, a beteg azonnal megkérdezte, hozzáférhető helyen van-e, operálható-e, illetve mit lehet tenni vele.

Amikor a beteg beleegyezett a műtétbe, azt annak tudatában tette, hogy magát a tumort fogja az orvos eltávolítani, ám ehelyett Labram csak biopsziát - mintavételt - végzett. De nem tudatosította a beteget és a férjét a tévedésükről, meghagyta őket abban a hitben, hogy valóban kivette a teljes daganatot. Hogy miért nem szólt már az elején, ezt még a bíróságon sem tudta megmagyarázni, később azonban ezt a kezdeti tévedést próbálta újabb és újabb hazugságokkal leplezni. Az egyértelműen kiderült, hogy a saját jegyzeteiben biopsziaként szerepelt a beavatkozás, így még inkább kérdéses, hogy később miért írta a leletekre, hogy teljes daganateltávolítás történt.

Fotó: freedigitalphotos.net

2009 januárjában egy új, ámde hamisított patológiai jelentést küldött az orvos a betegnek, arra hivatkozva, hogy megváltoztak az eredmények, majd két újabb vizsgálat következett és a másodiknál azt mondta, a tumor "kiújult", ezért új beavatkozásra lesz szükség. A beteg a köztes időben végig abban a tudatban volt, hogy a daganat nincs az agyában, és ezzel a további vizsgálatsorozattal próbálta a sebész helyrehozni a korábbi hazugságát. A kérdésre, hogy miért hazudott a betegnek, Labram azt felelte: nem akart további stresszt okozni a betegének.

Amennyiben bűnösnek találják, az orvosi nyilvántartásból törölni fogják, jelenleg szigorú szakmai felügyelet alatt állva továbbra is engedélyezték neki a munkavégzést - számolt be a Daily Mail.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.