Nem a daganatok miatt teszik le a cigarettát

A rák nem a legrosszabb, amit a dohányzás okozhat

Számos oka lehet annak, ha valaki, aki éveken át megrögzött dohányos volt, egyszercsak úgy dönt: leszokik káros szenvedélyéről. Meglepő módon azonban nem a ráktól félnek a leginkább.

2013.06.25 12:59ma.hu

Ha az anyagi okokat vagy a "kényelmi" hátrányokat - rossz szagú ruhák, hamu égette kárpit, esetleg rossz időben is a bejárat előtt ácsorgás az utcán - nem számítjuk, még mindig számolatlanul találunk okokat, amelyek miatt egy megrögzött dohányos úgy dönthet, megszabadul a káros szenvedélyétől. Ám meglepő módon az egészségügyi kockázatok között nem a rákos betegségek szerepelnek az első helyen, akkor sem, ha orvosi szempontból ez a legveszélyesebb kór, amely leggyakrabban okoz önmagában vagy a szövődményeken keresztül halált.

Fotó: freedigitalphotos.net

Miközben az életre nézve kevésbé kockázatos, a leszokók sokkal gyakrabban teszik le a cigarettát azért, mert észreveszik magukon az idő előtti ráncokat, ez főleg a nőknél jelent erős motivációt, a férfiaknál pedig az impotencia első jeleinél születik meg a nagy döntés. A megállapításra egy újonnan készült felmérés alapján jutottak brit szakemberek, amely egyúttal arra is rámutatott, hogy elméletben tízből nyolc dohányos fejében fordult már meg a leszokás gondolata, de többségük nem találta még meg a kellő elszántságot a változtatáshoz.

Ez a felmérés egyúttal abban is segít, hogy a jelenleg használt képeket hatékonyabbra cseréljék a cigarettás dobozokon. A mostani figyelmeztetések ugyanis zömmel a legsúlyosabb egészségügyi kockázatokra hívják fel a figyelmet, ami viszont sokak számára túl távoli és megfoghatatlan: az elkátrányosodott tüdő, a károsodott szív vagy a csontváz. Ha azonban a dohányosok hiúságát célozzák meg a gyártók, a ráncos bőrrel, az impotenciával és terméketlenséggel, akkor eredményesebb lehet a leszokásra ösztönzés is.

Ezt tovább finomíthatják azzal, ha megnézik, mely márkákat milyen célcsoport fogyaszt, mivel a nem és a kor is erősen összefügg azzal, hogy mely veszély lehetősége riasztja a leginkább a fogyasztókat. A 16-39 éves korosztálynál például jóval riasztóbb a meddőség vagy az impotencia lehetősége, miközben egy idős munkanélkülit vagy egy nyugdíjast aligha a ráncosodó bőr fog meggyőzni, náluk a tüdőbetegségek vezethetnek célra - közölte a Health Education Journalban megjelent tanulmányra hivatkozva a Daily Mail című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.