Nem kellett volna megszületniük a lányoknak

Kártérítést kapott, mert ikreket szült

Bernice Quadlingnak két gyönyörű kislánya van, ikerpárként jöttek a világra, ám a 37 éves nő mégis kártérítést kapott a brit egészségügy illetékes hivatalától. A babáknak elvileg nem szabadott volna megszületniük.

2013.07.18 13:15ma.hu

Máig jól emlékszik Bernice Quadling arra a sokkra, ami akkor érte, mikor megtudta, hogy gyermeket vár. Hát még amikor az is kiderült, hogy ikreket hord a szíve alatt! A 37 éves nő nem véletlenül akadt ki: nem sokkal korábban tetetett be magának egy olyan speciális eszközt, ami a benne lévő hormonok segítségével megakadályozta volna a terhességet. Mivel az eszköz hatékonysága eléggé megbízhatónak számított, a nő abban is biztos volt, hogy nem eshet teherbe, és ezért egyéb módon nem védekezett.

Az implantátum valójában egy hajlékony kis csövecske, és a felkaron a bőr alá ültetve folyamatosan a peteérést gátoló hormont bocsát ki, így véd a nemkívánatos terhesség ellen, három éven keresztül.

Mire kiderült, hogy Bernice mégis gyermekeket vár, már túl késő lett volna elvetetni őket, ezért megszülte a két egészséges kislányt, és nem titkolja, hogy imádja őket. Ám ettől függetlenül kártérítést követelt és kapott az államtól, összesen 44 ezer fontot (15 millió forint). A terhességet ugyanis nem a fogamzásgátló módszereknél előforduló néhány százalékos hibahatár okozta (ennél a kis eszköznél csupán 1 ezrelék a kockázat), hanem az, hogy amit az orvos berakott neki, az egy oktatási célokra használatos eszköz volt és egyáltalán nem tartalmazott hormont.

Ezt viszont a nő orvosa nem vette észre, pedig ha másképp nem, a színéről mindenképp gyanakodnia kellett volna: a valódi implantátum fehér, a hormonmentes viszont sárga. Bernice a beadványában azzal érvelt, hogy hiába szereti az ikerlányokat, a korábban oly gondosan megtervezett élete az orvos néhány percnyi figyelmetlensége miatt teljesen fejreállt, és minden "zűrzavaros lett".

A kártérítés tehát ebből a szempontból jogosan illette meg, ugyanakkor az ügynek valószínűleg még lesz folytatása, hisz sokan felháborodtak a közel egy éve zajló ügy eredményét látva: szerintük egy nő, aki két tökéletes gyermeket tudott a világra hozni, inkább örülhetne, amikor másoknak ez a boldogság önhibájukon kívül nem adatik meg - számolt be a Daily Mail.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.