A módszer hatékonyságára még nincs bizonyíték

Rózsaszín cellákkal csitítják a dühös rabokat

Egyelőre nem bizonyított, hogy valóban működőképes-e az ötlet, de néhány német börtönben azt találták ki a vezetők, hogy a rózsaszín nyugtatólag hat az idegekre, ezért ilyenre festették a dühöngők celláját.

2013.06.06 15:29ma.hu

Lassan három éve tartanak a "kísérletek", de ezidáig nem sikerült bizonyítékot találni arra a 2010-ben született tanulmányra, amely szerint a dühös emberekre nyugtató hatással van a rózsaszín és ezért tesztjelleggel rózsaszín cellákat alakítottak ki néhány német börtönben. A konzervatív politikusok viszont most, három év után egyre intenzívebben szorgalmazzák a "Barbie-szobák" megszüntetését - számolt be az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.

A 2010-ben készült tanulmány szerint megfigyelhető volt, hogy ha rózsaszínűre festett szobában helyeztek el egy ideges személyt, akkor egy idő után lecsökkent a vérnyomása. A felfedezés hírére Észak-Rajna-Vesztfália négy börtönében is ecsetet ragadtak és néhány cellát rózsaszínre mázoltak át. Amelyik fogoly elvesztette a fejét, azt rögtön ide dugták lehiggadni, és máig tartja magát a gyakorlat, annak ellenére, hogy a belső jelentések szerint nem mutathatók ki egyértelmű sikerek.

Önt megnyugtatná ez a környezet? (Fotó: freedigitalphotos.net)

Márpedig ha nem egyértelmű a bizonyíték a Barbie-szobák varázserejű működésére, akkor bizony ennek a projektnek véget kell vetni - követelik a konzervatív ellenzékiek. Az illetékes börtönfelügyelet ugyanakkor a nekik küldött válaszában egyértelműen leszögezte, hogy jelenleg nem áll szándékukban felfüggeszteni a rózsaszín szobás csitítást. Sőt, épp mostanában festették át a dortmundi börtön néhány celláját is.

Az ötlet egyébként eredetileg Svájcból származik, ahol állítólag igenis nyugodtabbak a rabok, mint azelőtt, és Amerikában is hasonló tapasztalatokra jutottak. Arra nem térnek ki a jelentések, hogy vajon tényleg igazolható-e a megnyugvás, vagy a rabok egyszerűen csak jobbnak látták jól viselkedni, nehogy újra a rózsaszín borzalomba - ahol nemcsak a falak, de a bútorok is Barbie-színűek - kelljen menniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.