"Így elviselhetőbb a börtönélet"

Jógával csitítják a kínai rabnőket

Jógaleckéket kapnak egy kelet-kínai női börtön lakói, a vezetőség szerint így "könnyebb megbirkózni az élet nehézségeivel" a rácsok mögött. Néhányan máris büszkébben tekintenek magukra.

2013.04.25 09:27ma.hu

A hosszú időre börtönbe zárt foglyok számára a legnagyobb baj - már persze a bezártságon túl - a testmozgás hiánya és a végeláthatatlan unalom. A 47 éves, jógaoktatóként dolgozó Tang Junhui szerint ez a lehető legrosszabb kombináció, ami az embereket kívül és belül egyaránt egészségtelenné teszi, ezért azzal az ötlettel fordult a Kína keleti részén található Wuyi város börtönének vezetőjéhez, hogy a női elítélteknek rendszeres jógafoglalkozásokat tartana - adta hírül az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.

A javaslatra az állam illetékesei is rábólintottak és mint kiderült, a foglalkozások valóban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. "A jóga segít visszaadni a testünk feletti irányítást és néhányan máris kezdenek büszkék lenni magukra" - mondta a tréner. "Amikor már megfelelő szintre jutottak, akkor jöhet a filozófia és a meditáció" - árulta el a hosszútávú program célját. Tang szerint ez azért jó, mert így a zárt közösségen belül is fittek és a társadalom számára hasznosak tudnak maradni az elítéltek.

Az őrök szerint is érezhetően javult a fogvatartottak fegyelme, de az egészségük is látványosan jobb, amióta idén elkezdődtek a foglalkozások. "A nőknek most vannak bizonyos céljaik és van mire büszkének lennünk" - erősítette meg az egyik rab. A 18 éves Ke Wang, aki életfogytiglani büntetését tölti egy korábbi gyiklosságért, saját bevallása szerint súlyos depresszióban szenvedett a jógaórák megkezdése előtt. "Már nem érzem magam annyira ketrecbe zárva. Végre valami mást csinálhatok, és imádom a jógát - annyira kecses!" - örvendezett a fiatal nő.

Azt nem tudni, az eredményes kísérlet láttán bevezetik-e más börtönökben is a jógát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.