A világon elsőként

Ultrakönnyű repülővel tette meg az utat az Északi-sark fölött

Visszaérkezett vasárnap Ljubljanába Matevz Lenarcic szlovén extrémsportoló, aki a világon elsőként ultrakönnyű repülőgéppel tette meg az utat az Északi-sark fölött.

2013.05.26 18:12MTI

Az 54 éves biológus, pilóta 290 kilogramm súlyú légi járművével, a szlovén gyártmányú Pipistrel Virus-SW914 repülőgéppel légszennyezettségi méréseket végzett a sarkvidék fölött. 

Lenarcic érkezésekor elmondta, hogy az időjárás okozta számos nehézség ellenére kis késéssel, de sikerült teljesítenie az útvonalat: Észak-Európa, majd az Északi-sarkvidék fölött áthaladva, Kanada érintésével az Atlanti-óceán északi részén, a legendás Charles Lindbergh egykori útvonalán haladva tért vissza Európába. 

Április 22-én indult és több szakaszban teljesítette a mintegy 15 600 kilométert. "A fontos az, hogy mind a repülőgép, mind én egyben érkeztünk haza" - hangoztatta. A Virus SW914 típusú repülőgép 6,5 méter hosszú, szárnyfesztávolsága 10,7 méter, 290 kilogramm a súlya és óránként 300 kilométeres sebességre képes.
 
A szlovén férfi három-négyezer méteres magasságban repülve a légkör egy olyan szintjén mérte a szennyezőanyagok koncentrációját az Észak-sark térségében, ahol eddig még sosem végeztek hasonló méréseket. 

A repülés során gyűjtött adatokkal a légkör felmelegedését tanulmányozó klímakutatók munkáját akarja segíteni. Matevz Lenarcic első alkalommal - és a világon elsőként - 2004-ben kerülte meg a Földet ultrakönnyű repülőgépével társpilóta vagy bármilyen más légi logisztikai támogatás nélkül. 

Második világkörüli útja alkalmával, tavaly az első szlovénként szállt le az Antarktiszon és repült át világ legmagasabb hegye, a Mount Everest fölött. 

A szlovén kalandor sebességi világrekordot is felállított az 500 kilónál könnyebb repülőgépek kategóriájában, 2011-ben pedig elnyerte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA környezetvédelmi díját, mivel kevesebb mint két óra alatt, egy utasra számítva egy gallonnál (3,79 liter) kevesebb üzemanyaggal tett meg 322 kilométeres távot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.