Izlandon kezdte a "leltárt"

Az Északi-sarkvidék nyersanyagkincseire fáj Kína foga

Izlandban kezdte meg észak-európai körútját Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök pénteken. A látogatástól a gazdasági problémákkal küzdő északi állam befektetéseket remél, míg sokak szerint Peking nyersanyag-éhsége áll a közeledés mögött.

2012.04.20 17:04MTI

A várakozások szerint a látogatás során újraindulhatnak a két ország közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére vonatkozó tárgyalások, amelyek 2009-ben a gazdasági válság miatt szakadtak meg. Kína a geotermikus energiatermelés terén és egyéb tudományos projektekben - például az északi fény kutatásában - is együttműködne Izlanddal.

Az izlandi kormány várakozásai szerint a kétnapos látogatás során észak-afrikai geotermikusenergia-lelőhelyek kiaknázására vonatkozó együttműködési megállapodást kötnek a - geológus végzettségű - kínai kormányfővel, aki a szigetország geotermikus energiájának hasznosítására szolgáló létesítményeket is megtekint.

Egyesek szerint ugyanakkor a kínai kormányfő látogatásának fő célja, hogy Kína Izland gazdasági gondjait kihasználva stratégiai pozíciókat szerezzen az észak-atlanti térségben és az Északi-sarkvidéken. A terület jelentős természeti kincseket - többek között olaj, földgáz, arany, cink és vasérc lelőhelyeket - rejt, s a globális felmelegedés hatására a közeljövőben fontos hajózási útvonallá is válhat.

Előrejelzések szerint az Északi-sark jégtakarója 2040-ig teljesen eltűnhet a nyári hónapokra, a térség hajózhatóvá válása pedig egy héttel csökkentené a Kelet-Ázsia és Európa közti teherszállítást, alternatívát kínálva a Szuezi-csatornával szemben. Elemzők arra számítanak, hogy a látogatás során Kína ismét lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfigyelői státust szerezzen az Arktiszi Tanácsban - amelyben jelenleg Izland mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Finnország, Svédország és Oroszország foglal helyet.

"Kína nyugtalanít minket az északi sarkvidéket illetően" - közölte egy neve elhallgatását kérő észak-európai diplomata. A kínai diplomácia ugyanakkor elutasítja az ország jelenlétét veszélyként értékelő véleményeket. "Kína kész hozzájárulni az északi-sarki térség békéjéhez, stabilitásához és fenntartható fejlődéséhez, s ezen alapokon kíván együttműködni Izlanddal" - nyilatkozta Szong Tao (Song Tao) külügyminiszter-helyettes.



Ven európai körútjának további állomásai Németország, Svédország és Lengyelország lesznek, ahol a befektetési és ipari projektekről szóló tárgyalások mellett várhatóan szóba kerül majd a szíriai kérdés is. Egy varsói kormánytisztviselő szerint Lengyelországban a kínai politikus útépítési, pénzügyi és energetikai befektetésekről fog tárgyalni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.