Nagy a nyersanyagéhsége Kínának

Új csúcson az ezüst, de vajon meddig tart még a növekedés?

Több mint 30 éves csúcson az ezüstár, az aranyár pedig tovább menetel felfelé.

2011.02.18 13:58ma.hu

Péntekre 31,95 dollárig srófolták fel a fehér nemesfém unciáját. Ilyen magasan legutóbb 1980. március 10-én járt a jegyzés, az elhíresült Hunt fivérek ezüst spekulációjának idején.

Ilyen ördögi manipuláció aligha áll az ezüst jelenlegi áremelkedésének hátterében: az ezüst masszív erősödésére sokkal életszerűbb magyarázatok állnak rendelkezésre. Ilyen például a monetáris lazításoknak köszönhetően a befektetési termékek piacára világszerte tóduló gigantikus pénzözön, az ázsiai gazdaság csillapíthatatlan nyersanyagétvágya, az inflációs félelmek erősödése, de az Egyesült Államokban jelentkező ezüsthiány is a feldolgozóknál.

Az arany ára ugyanakkor az 1.400 dollárt közelítette unciánként péntek reggel: 1.388,15 dolláros jegyzése öthetes csúcs. Ezzel január vége óta 50 dollárral nőtt az aranyár, amelyet továbbra is az inflációs aggodalmak, a közel-keleti helyzet és az élénk kínai kereslet hajt fel. Elemzők szerint az arany a pénteken kezdődő G20-csúcsértekezletből is profitálhat, mivel azon a dollárnak a jelenlegi globális valutarendszerben betöltött domináns szerepét is megvitatják.

Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a spekulatív tőke napjainkban is fontos szerepet játszik az emelkedő trendben – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Dominál az ipari felhasználás

Annak ellenére, hogy a befektetői érdeklődés az ezüst iránt az utóbbi években megsokszorozódott, egyértelműen az ipari felhasználás dominálja még mindig a fehér nemesfém iránti keresletet. A teljes kereslet több mint felét a különböző feldolgozó iparágak (fotó- és filmgyártás, elektronikai ipar, forrasztó ötvözetek, katalizátorgyártás valamint egyéb iparágak) adják, és további nagyjából egy negyedéről még az ékszeripar gondoskodik. Mindkét ágazat alapanyagigénye a gazdaság növekedésétől függ. Ennek megfelelően a globális gazdasági válság első két évében az ipari kereslet lecsökkent. Idén azonban, a világgazdaság kezdődő élénkülésével, az ipar ezüstéhsége ismét érzékelhetően erősödni fog.

Jelentős keresletnövekedés tapasztalható ugyanakkor már évek óta az úgy nevezett jövő technológiáiban, amely képes arra, hogy kiegyenlítse például az ékszergyártás keresletcsökkenését, és természetesen a fotótechnikai ipar jelentős zsugorodását. A Gold Fields Mineral Services (GFMS) nemesfémpiaci tanácsadó cég adatai szerint ez utóbbi ágazat a tavalyi évben ismételten csaknem 10%-kal csökkentette az ezüstfelhasználását. Igaz ez senkit nem ér váratlanul, hiszen a filmes fényképeszet támasztotta kereslet, amely a XXI. század elején még az ezüstfogyasztás egyik legnagyobb hányadáról gondoskodott, a digitális kamerák térnyerése miatt már évek óta közismerten visszaszorulóban van.

Az ezüst többek között kiváló hő- és áramvezető, továbbá kivételesen jó a fényvisszaverő képessége. Ezért ez a számos egyedülálló tulajdonsággal bíró fém pótolhatatlanul fontos az olyan modern technológiák számára, mint például a napelemgyártás, a vízgazdálkodás, az akkumulátorgyártás, a szórakoztató elektronika, az élelmiszerhigiéniai és az egészségügyi alkalmazások, a rádiófrekvenciás (RFID) chipek gyártása valamint egyes vegyi- és textilipari alkalmazások. Ezek ezüstfelhasználása rendkívül dinamikusan növekszik. Egy a német kormány megbízásából készült tanulmány azt jövendöli, hogy ezek a technológiák 20 év múlva a Föld ezüstkitermelésének 80%-át fogják felszívni. Csak néhány hétköznapi példa: Egyre több ezüstre lesz például szükség az akkumulátor- és elemgyártásban valamint a katalizátorokhoz. Már most több száz tonna kerül évente a nemesfémből notebookokba, mobiltelefonokba, de még hűtőszekrényekbe is. Mindezek egy modern társadalom elengedhetetlen kellékei, mint ahogy nem kevésbé az a számtalan napelemes áramforrás, amelyekben az ezüst fényvisszaverő képessége nyer alkalmazást.

A hírhedt spekulánsok

Mára már talán szűkebb texasi hazájukban is sokan elfelejtették a dallasi Hunt-fivéreket, akik az 1980-as években magukhoz akarták ragadni az ezüstpiac ellenőrzését. Az apjuktól milliárdos olajvagyont öröklő Nelson és William Hunt néhány gazdag szaúd-arábiai üzletemberrel társulva tőzsdei megbízottjaikon keresztül a 70-es évek közepétől kezdve a világ fizikai ezüstkészletének közel a felét vásárolta fel. Az emelkedő ezüstárfolyam és az intenzív médiavisszhang hatására ugyanakkor egyre több befektető is elcsábult, és ugrott fel a már száguldó spekulációs vonatra, ami természetesen még inkább fűtötte az árfolyam növekedését. A spekulánsok az 1979-es év eleji 6 dollárról egy év alatt egészen 50 dollárig repítették fel az unciánkénti árfolyamot, mígnem az amerikai hatóságok és a New-York-i tőzsdefelügyelet együttesen véget nem vetettek a manipulációnak. A spekulációs hullám tetőfokán „kiesett az árfolyam feneke”, az ár esni kezdett, és az Egyesült Államok három legnagyobb tőzsdeügynöksége közül kettő tönkrement. A nyersanyagpiacokat elöntötte a pánik. A krach kiteljesedése 1980. március 27-én egyetlen nap alatt következett be. Ekkor, egy csütörtöki napon, 21,6 dollárról 10,8-ra zuhant az ezüst ára. Ez a nap, amikor egyetlen nap alatt 50%-ot szakadt be az árfolyam, „Silver Thursday” (ezüst-csütörtök) néven vonult be a tőzsdei lexikonokba. A texasi Hunt testvéreket 1988-ban illegális piacbefolyásolás miatt végül elítélték, de arról máig folynak a találgatások, hogy ők maguk mindenüket elvesztettek-e vagy még időben sikerült több száz millió dolláros haszonnal kiszállniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.