Rendellenesen időjárás az Északi-sark vidékén is

Szokatlanul meleg volt a 2011-es év Oroszországban

A helyi meteorológiai szolgálat szerint Oroszországban 2011 a három legmelegebb év egyike volt az időjárási adatok rögzítésének 1891-es kezdete óta.

2012.01.03 20:29MTI

A legmelegebb év a 2007-es volt, azt követi a 2005-ös. Ezekhez képest az éves átlaghőmérséklet tavaly csak 0,4, illetve 0,1 Celsius fokkal maradt el.
  
Rendellenesen meleg időjárást lehetett tapasztalni az Északi-sark vidékén, ahol (a Tajmir- és Jamal-félszigeten) az éves középhőmérséklet 4-5 Celsius fokkal volt magasabb a megszokottnál.

Oroszország egészében magasabb volt az éves átlaghőmérséklet a normálisnál, kivéve egyes területeket a déli, észak-kaukázusi és Volga menti szövetségi körzetekben. Szibériában a tavalyi volt a valaha mért legmelegebb év.

A kontinensnyi országban érezhetően magasabb volt a hőmérséklet tavasszal és a nyár első felében, valamint októberben. Júliusban szokatlanul meleg volt, kivéve az Ural vidékén és Szibériában. Oroszország európai részén, valamint a Távol-Keleten ez a nyári hónap volt az egyik legmelegebb az orosz időjárás-megfigyelés egész történetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.