Operation Iceberg

Jegesmedve-menedéket fedeztek fel az Északi-sarkvidék közelében

Ez idáig ismeretlen jegesmedve-menedéket fedezett fel az Északi-sarkvidék közelében a brit BBC Two televíziós csatorna helyszínen forgató stábja.

2012.10.31 22:30MTI

A dokumentumfilmesek nagyjából húsz medvét számoltak össze a Baffin-öbölbeli Petermann jéghegyen, 50 kilométerre a kanadai partoktól. A jegesmedvék az év legnagyobb hányadát a fagyott tengeren töltik, ahol fókákra vadásznak. A szakemberek eddig azt feltételezték, hogy az állatok a nyári hónapokat, amikor olvad a jég, a szárazföldön, jelen esetben a Baffin-szigeten "vészelik át". A mostani felfedezéssel azonban egyértelművé vált, hogy egy részük nem megy ki a szárazföldre, hanem hatalmas, sík felületű jégtáblákon rendezkednek be a meleg hónapokra.

Az állatok nyári rezidenciáját a BBC Two televíziós csatorna Operation Iceberg (Jéghegy-hadművelet) című dokumentumfilm-sorozatának forgatása közben fedezték fel. "Amit ez a hely nyújtani tud az állatoknak, az a biztonság, és azt hiszem, hogy ezt ki is használják" - mondta Chris Packham természettudós, a műsor egyik házigazdája.

Steven Amstrup amerikai biológus és jegesmedve-szakértő a felfedezés kapcsán azt mondta: most először hallott arról, hogy nagyszámú jegesmedve él egy, a nyílt tengeren úszó jégtáblán. Keith Nicholls, aki a Brit Antarktiszi Kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) munkatársaként csatlakozott az expedícióhoz, magyarázatként elmondta, hogy az elmúlt években számos nagy jégtábla szakadt le a grönlandi jégtakaróról, és azok zöme mostanra a Baffin-öbölbe érkezett.

A jegesmedvékre Grönlandon és Kanadában is komoly fenyegetést jelentenek a rájuk vadászó emberek, így a leszakadó jéghegyek menedéket jelenthetnek a számukra - írta a BBC News.
(http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20140188)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.