180 ezer kockából építette fel a legújabb művet

Ki mondta, hogy a legó csak gyerekjáték?

Warren Elsmore nagyon is komolyan veszi a játékot, legalábbis az építőkockázós részét mindenképp. Hobbija mára a munkája is lett, így még fizetést is kap azért, ami sokaknak csak gyerekjáték.

2013.05.07 11:51ma.hu

Nem egész egy évvel ezelőtt Warren Elsmore azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 250 ezer hagyományos legókockából mintegy 300 órányi gondos munkával megépítette a londoni Olimpiai Stadion pontos mását, természetesen a közvetlen környezettel és az aprócska, szó szerint pontszerű emberekkel. Noha sokan akkor csodálkoztak a kitartásán, és vélhetően családja sem lelkesedett azért, hogy a férfi minden szabadidejét építőkockázással tölti, a fáradozásai mégis megtérültek.

Fél évvel ezelőtt Elsmore felmondott a munkahelyén, ahol addig informatikusként dolgozott, azóta hivatalosan is a kockagyártó cég profi építője. Nem kis dicsőség ez számára: mindössze három vagy négy olyan felnőtt élhet egész Angliában, aki teljes munkaidejében műanyag téglákból építi a leghíresebb épületek másolatát, ez kevesebb, mint ahányan a szigetországból eljutottak az űrbe - emlékeztetett a The Daily Telegraph című lap.

Fotó: Martin Pope


Most pedig újabb nagy kaliberű alkotással rukkolt elő: 500 munkaóra alatt 180 ezer darab kockából és kiegészítő elemből megépítette a St Pancras Pályaudvart és Hotelt. A makett 1,5 méter hosszú és közel ugyanilyen magas, de az épület egyes részei le vannak "vágva", így a művet megtekintők azt is láthatják, ahogy a szálloda vendégei épp belecsobbannak egy kád vízbe, vagy ahogyan a pályaudvaron a tömeg áramlik a mozgólépcsőn, egy utas pedig éppen elkapja az induló vonat foggantyúját. Elsmore azonban nem titkolta, hogy a tervezéssel együtt már több mint két éve dolgozik ezen a projekten.

A makettet a jövő hónapban a Piccadilly egyik könyváruházában állítják ki, a helyszínválasztás pedig cseppet sem véletlen: Elsmore épp most adta ki a könyvét arról, hogyan követhetik mások is a példáját és hogyan kell komolyan venni a játékot. A Brick City - Lego felnőtteknek című könyvből többek közt azt is megtanulhatja bárki, hogyan lehet 28 ezer darabból összerakni a Taj Mahalt, 20 ezerből a moszkvai Vörös téren álló székesegyházat, a haladók pedig már a 13 ezres Empire State Buildingnek is nekiállhatnak.

"Csak a képzeletünk szabhat határt. Tényleg bármit megépíthetünk, amit csak akarunk" - mondta mosolyogva a mostani műve leleplezésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.