Kannibalizmusra kényszerültek a halászok

Barátjukból falatoztak, hogy életben maradjanak

Nem gyilkosság történt, tényleg a fagy okozta annak a halásznak a halálát, akinek testéből később két társa kezdett enni a túlélés érdekében - derült ki a halottkém jelentéséből.

2012.12.17 09:37ma.hu

Közel két hónappal ezelőtt tűnt el egy négy fős halászexpedíció, miután dzsipjük a kietlen Szibéria egyik legelszigeteltebb pontján futott zátonyra egy befagyott folyón haladva, majd elsüllyedt a fagyos vízbe. A társaságból december elején ketten kerültek elő élve, akik bevallották, hogy életüket annak köszönhetik, hogy egy idő után a mínusz 40 fokban elhunyt társukat kezdték enni. "Magától halt meg, halálra fagyott. Csak azután kezdtük el megenni" - vallotta be a 37 éves Alexander Abdullaev és a 35 éves Alexei Gradulenko.

A két férfit a megtalálásuk után gyilkosság vádjával állították törvényszék elé, mert egyes jelek arra utaltak, hogy szándékosan ölték meg a társukat, hogy aztán megehessék, de a halottkém jelentése szerint bár rendszeresen vágtak le szeleteket a 44 évesen elhunyt Andrei Kurochkin teteméből, gyilkosságnak nem találták nyomát - számolt be az austriantimes.at című osztrák hírhonlap. A nyomozók ugyanakkor DNS-vizsgálatokat is elrendeltek, hogy azonosítsák a holttestet, és továbbra is keresik a csapat negyedik tagját, a 47 éves Viktor Komarovot, akiről nem tudni, életben van-e és ha igen, hol.

A két túlélő elmondta, hogy csak akkor folyamodtak a kannibalizmushoz, amikor már minden egyéb élelmiszer-forrásuk elfogyott. "Egy darabig mohán és fűrészporon próbáltak megélni, de reménytelen volt a helyzetük" - mondta az egyik szakértő.

Az egyik leghíresebb hasonló kannibalizmus 1972-ben történt, amikor egy rögbicsapatot szállító repülőgép lezuhant az Andokban, kilométerekkel odébb, mint ahol a keresőcsapatok sejtették őket. A túlélők a több hónapnyi szenvedés után, megtalálásukkor vallották be, hogy a baleset vagy a fagy miatt életét vesztett társaik húsából falatozva volt csak esélyük az életben maradásra - a történetet az egyik túlélő könyvben is megírta, majd filmben dolgozták fel a tragikus eseményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.