Véletlenül jött rá az állatgondozó

Még az őrjöngő csimpánzt is lenyugtatja az esti mese

Sokáig okozott fejfájást egy lengyelországi állatkert gondozójának, hogyan tudná úgy alvásra bírni a neveletlen csimpánzokat, hogy azok ne dúljanak fel mindent a ketrecben. A megoldás véletlenül jött.

2012.11.29 07:29ma.hu

A lengyelországi Gdansk állatkertjének gondozója, Michal Krause hosszú ideig törte a fejét, mit tehetne az a randalírozás ellen, amit a két csimpánz, Albert és Raya művelt minden este lefekvési időben. A főemlősök mindig valami bajt okoztak: "ha gyümölcsöt falatoztak, szétdobálták maguk körül, ha megpróbáltunk játszani velük, csak még jobban megbolondultak" - magyarázta a 36 éves gondozó.

"Már ötletem sem volt, mit lehetne tenni, míg elő nem vettem egy könyvet, egy kis szünetet adva magamnak és el nem kezdtem olvasgatni. Nem telt bele pár perc, mindenáron a vállam fölött ők is olvasni akarták" - mesélte a férfi a véletlen felfedezés pillanatát. Onnan kezdve ha közeledett az éjszaka, nem volt más dolga, mint esti mesét olvasni az állatoknak. "Már az irodalmi ízlésük is kialakult" - dicsekedett Krause.

A 40 éves Albert leginkább az angol irodalomért rajong, kedvence Jane Austen híres regénye, a Büszkeség és balítélet, de rajong Charles Dickensért is, míg 5 évvel fiatalabb társa, Raya leginkább a thrillereket és a drámákat szereti, és ha Karl May Winnetou-sztorijait hallhatja, kenyérre lehet kenni. Van közös kedvencük is, bármilyen szakácskönyvvel egy pillanat alatt le lehet őket venni a lábukról - mondja a gondozó.

"Most már teljes nyugalomban vonulnak az ágyukba és mindaddig békésen pihennek, amíg megkapják a napi történetüket" - nevetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.