Ilyen sokáig nem élhet csimpánz

Az igazi sztár vesztette életét karácsonykor?

Egy floridai állatmenhely azt jelentette, hogy Csita, a korai '30-as évek Tarzan filmjeinek csimpánz sztárja 80 éves korában elpusztult. De vajon ő volt-e az "igazi" Tarzan-társ?

2011.12.29 13:35ma.hu

Debbie Cobb, a Palm Harbor-i Suncoast Promate Sanctuary igazgatója elmondta: nagyszülei még 1960-ban fogadták be Csitát, aki Johnny Weissmüller mellett játszott 1932 és 1934 között. Ebben az időszakban forgatták a Tarzan, a majomember, valamint a Tarzan és asszonya című filmeket. De Cobb nem tudja dokumentumokkal bizonyítani, hogy valóban Csita pusztult el, mivel azok egy 1995-ös tűzben odalettek.  

Hollywoodi források szerint abban az időszakban egy Jiggs, vagy Mr. Jiggs nevű csimpánz játszotta Csita szerepét Weissmüller oldalán, és a majom még 1938-ban elpusztult. Egy nyolcvan éves csimpánz egyébként is kivételesen öregnek számítana, valószínűleg a legtovább élő ismert példánynak. Szakértők szerint a fogságban tartott csimpánzok 40-60 évig élnek, noha egy szintén floridai park állítása szerint rendelkeznek egy 73 éves egyeddel.

Fotó: Suncoast Primate Sanctuary

2008-ban egy Palm Springsben élő csimpánzról állították, hogy Tarzan társát alakította, de R.D. Rosen író leleplezte a csalást. Mint kiderült, az emberszabású 1960 körül született, tehát nem volt elég idős ahhoz, hogy Weissmüller és Maureen O'Sullivan oldalán játszhasson Hollywood aranykorában.

Noha a 30-as 40-es években több csimpánz is játszott Tarzan banánpusztító barátjának szerepét, Rosen szerint ez a legújabb Csita csak egy csaló reklámfogás. "Attól tartok bármely csimpánz, aki Weissmüllerrel és O'Sullivannel játszott, már régóta nincs köztünk" - mondta Rosen.

Cobb elmondása szerint Csita december 24-én pusztult el veseelégtelenség következtében és később elhamvasztották. "Sajnos '95-ben egy tűz során sok dokumentumunk elpusztult" - mondta Cobb. "51 éves vagyok és 51 éve ismertem őt. Első emlékem róla 5 éves koromból van, már akkor is felnőtt csimpánz volt..."

A Turner Classic Movies házigazdája, Robert Osbourne filmtörténész szerint Csita karaktere volt "az egyik dolog, amiért az emberek szerették a Tarzan filmeket, mert megnevettette őket. Mindig is a filmek vicces részét jelentette." A maga idejében Csita karaktere olyan népszerű volt, mint Rin Tin Tin vagy Rex felügyelő. "Hatalmas sztár volt" - mondta Osbourne.

Cobb szerint Csita szerette a menhelyi életet, imádott ujjaival festeni és boldog volt, ha megnevettethette az embereket. Ugyanakkor hirtelen haragú volt, és ha felbosszantották, ürülékét és egyéb tárgyakat kezdett hajigálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.