Cheetah 80 évet élt

Elment egy legenda: Tarzan társa sincs már többé

Sztárrá válni nem könnyű, még az embereknek sem, állatnak pedig még nehezebb, de Cheetah-nak, a csimpánznak egy csapásra sikerült: ő volt Tarzan társa. 80 évesen búcsúzik tőle a világ.

2011.12.28 08:29ma.hu

A legelső, mára már klasszikussá vált Tarzan-filmekben tűnt fel Cheetah, a csimpánz, hírneve pedig az 1930-as évek óta annak ellenére töretlen, hogy már jó ideje nem "dolgozik" a filmszakmában. A híresség jó ideje visszavonult, most pedig végleg búcsúzunk tőle: 80 évesen veseelégtelenség miatt szombaton elhunyt a floridai Palm Harbor-i állatmenhelyen.

Az intézmény szóvivője elmondta, hogy a "sztár" kedvenc időtöltése a festegetés volt, amit az ujjával végzett, valamint imádott focizni, ha pedig kikapcsolódásra vágyott, a nem egyházi stílusú vallásos zenék nyugtatták meg a leginkább. Társaságkedvelő lény volt, aki egész életét a nyilvánosság előtt élte - mondta Debbie Cobb.

"Nem egy csimpánz volt a sok közül, ami számos problémával járt együtt" - magyarázta az intézményvezető. Cheetah 1932 és 1934 között szerepelt Johnny Weismüller oldalán a liánokon ugráló vadember társaként, majd 1960 körül került a színész magánbirtokáról az ocalai vadasparkba. Cobb elmondása szerint a vadon élő csimpánzok átlagéletkora 25-35 év közé tehető, állatkertben ennél nagyjából tíz évvel tovább élnek - Cheetah ezt még megduplázta.

Fotó: Cheetah the Chimp


Az állatkert 15 csimpánza közül ő volt a leghíresebb és imádta, amikor az embereket sikerült megnevettetnie. "Nagyon együttérző volt" - mesélte Cobb. "Mindig meg tudta mondani, jó vagy rossz nap van. Ha úgy vélte, hogy rossz napom van, akkor mindig megpróbált megnevettetni. Rendkívüli módon rá volt hangolódva az emberi érzésekre."

Ron Priest, az intézmény egyik önkéntese hét éve gondozta Cheetah-t, azt mondja, a csimpánz más szempontból is kitűnt fajtársai közül. Képes volt felállni és úgy sétálni, mint egy ember: egyenes vállal és kihúzott háttal. "Ha viszont valakit nem kedvelt vagy valami nem tetszett neki, képes volt kakilni és azzal megdobálni mindent - akár 9-10 méterre is!" - magyarázta a gondozó.

Mégsem lehet azt mondani, hogy Cheetah olyan volt, mint egy gyerek - folytatta Cobb. Számtalan művészi gondolata volt, igaz, ha fáradt volt, akkor gyorsan feladta és nem játszott tovább. Kikapcsolódásképp szeretett tévét nézni, de nem a természetfilmek és a többi állat kötötte le, jobban vonzotta a figyelmét a mozgás és a színek változása egy-egy focimeccs közvetítésekor. "Azt viszont nem tudtam eldönteni, hogy vajon volt-e kedvenc csapata és ha igen, melyik" - vallotta be az igazgató. "Nem tudtam megkérdezni tőle. Nem vagyok csimpánz-pszichológus" - mosolygott.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.