Az alfahím bizonyult a legügyesebbnek

Súly alapján választanak eszközt a csimpánzok a mogyoró feltöréséhez

Azonos formájú eszközökből a legnehezebbet, így a legalkalmasabbat választják ki a csimpánzok a mogyoró feltöréséhez.

2012.07.22 08:40MTI

A vizsgálatok során a csimpánzok három azonos nagyságú, de eltérő súlyú golyóból a legnehezebbet választották ki, hogy feltörjék vele az eléjük tett mogyorót.

Cornelia Schrauf, a Bécsi Egyetem kutatója és munkatársai a PLoS ONE tudományos portálon mutatták be eredményeiket.

A mogyoróhéj összetörése alátét és egy tárgy segítségével meglehetősen komplex és nehezen megtanulható feladat a csimpánzok számára. Afrika bizonyos területein a csimpánzok ezt a tudást szüleiktől tanulják, ehhez viszont négy évre van szükségük. A majomkutató központban Japánban, ahol a kísérleteket végezték, a kutatók tanították meg a csimpánzoknak a mogyorótörés tudományát.

Az első kísérletben a hat majom közül csak az alfahím értette meg elsőre, hogy a nehezebb golyóval kevesebb csapás is elég a táplálék eléréséhez.

"A legkönnyebb golyót azonnal visszatették a majmok. Idővel nagyon sokat megértettek ennek az eszköznek a tulajdonságaiból" - mondta el Schrauf.

Mindenesetre az alfahím bizonyult a leggyorsabbnak és legügyesebbnek. Láthatóan van összefüggés egy cselekvésben szerzett tapasztalat és az új összefüggések gyors felismerése között - vélekedett a kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.