Ugyanúgy játszik a majom és az ember csemetéje

Nem sok különbség van ember- és csimpánzgyerek között

Nagyon hasonló módon játszanak az ember- és a csimpánzcsemeték - Mindkét faj utódai legszívesebben a saját korukbeliekkel játszanak. Nevetnek, grimaszolnak és a többieket is játszani hívják...

2011.11.17 16:38MTI

Nagyon hasonló módon játszanak az ember- és a csimpánzcsemeték - legszívesebben azokkal, akik a saját korukbeliek.

A csimpánzok a gyerekekhez hasonlóan nevetnek és grimaszokat vágnak, hogy játékra invitálják a többieket vagy megszilárdítsák kapcsolatukat a játszótárssal - olvasható az olasz tudósok által készített tanulmányban a PloS One című szaklapban.

Giada Gordoni és Elisabetta Palagi, a Pisai Egyetem munkatársai két állatkert csimpánzait vizsgálták meg. Adataikat végül összehasonlították a gyerekek viselkedésével foglalkozó tanulmányokkal.

A fiatal csimpánzok a gyerekekhez hasonlóan elsősorban a korukbeliekkel játszanak, de mindkét fajra jellemző, hogy a legkisebbek legszívesebben egyedül töltik az időt.

A szakértők szerint a közös játék célja kezdetben a motorikus képességek javítása. Később a játék harciasabbá válik - valószínűleg egyfajta felkészülés a rangsorért vívandó harcra.

Ahogy az embereknél, a csimpánzoknál is idővel egyre komplexebbé válik a játék. Az embergyerekekhez hasonlóan a csimpánzok is grimaszokat vágnak, amikor egyedül játszanak.

A kutatók szerint ezzel a belső állapotukat fejezik ki, tehát összefüggésben áll önismeretük kibontakozásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.