Visszakapta száját és orrát is 2 év után

Döbbenetes kép: Így néz ki a csimpánztámadás áldozata

Brutális támadást kellett átélnie két évvel ezelőtt egy nőnek, akire barátnője otthonában támadt rá a háziállatként tartott csimpánz, de most végre újra emberek közé mehet és már nevetni is tud.

2011.08.12 11:49ma.hu

Elkészültek az első fényképek az 57 éves Charla Nash új, csaknem teljesen a végső formáját mutató arcáról, amelyet hihetetlen bravúrral ültettek át sérült koponyájára, több órányi műtét során. Az Egyesült Államokban ez volt a harmadik teljes arctranszplantáció - mindhármat ugyanabban a kórházban végezték.

Az asszony 2009-ben veszítette el az arcát, amikor egy barátnőjénél volt látogatóban, és az ott kedvtelésből, háziállatként tartott 200 kilós csimpánz rárontott. A brutális támadás következtében Charla nemcsak az arccsontját borító bőrt és szöveteket veszítette el, de orrát is, szája pedig oly mértékben sérült, hogy azóta nem tudott szilárd ételt enni, és látása is örökre elveszett.

Emellett a csimpánz letépte bal alkarját, jobb kezén pedig csak a hüvelykujja maradt sértetlen, az eset óta a nő szinte képtelen ellátni saját magát. Emberek közé sem tudott menni, az elmúlt két évben kizárólag úgy hagyta el a lakását, ha arca elé egy kendőt terített.

Május végén maratoni, 20 órás műtét során állították helyre a koponyacsontja hiányzó részeit, majd erre helyezték fel egy halott nő arcbőrét, amely az első felvételeken még láthatóan elkülönült és teljesen maszkszerűen feszült Charla fejére.

Charla Nash új arca (Fotó: AOL)


Most, mintegy két hónappal a beavatkozás után újabb fotók jelentek meg róla, az újonnan kapott hámszövet időközben nemcsak formájában idomult a koponyához, de a keringés is minden szempontból beindult benne, így ma már szinte nem is látszik a műtét nyoma a hajtőnél.

"Végre képes leszek megölelni és megcsókolni a szeretteimet!" - örvendezett Charla, aki eddig száj híján nemcsak enni, de beszélni és nevetni sem tudott. "És képes leszek szagolni! Tudok rendesen enni! Már nem leszek torzszülött!" - sorolta.

Charla nemcsak a névtelen donor arcát, hanem a kezét is megkapta, ám egy tüdőgyulladás következtében váratlan szövődmények alakultak ki, így az újonnan felvarrt alkart el kellett távolítani. Az orvosok azonban nem adják fel a reményt, hogy előbb-utóbb ezt is pótolhatják.

Májusban, közvetlenül a műtétét követően elárulta, minden vágya, hogy végre ehessen egy hamburgert, és a jelenlegi állapotát elnézve erre hamarosan sor kerülhet: az egyik amerikai csatorna reggeli műsorában - videón - megjelenve elmondta, már túlvan az első szilárd ételén, tojást és krémsajtot evett. Lánya szerint az anyja már türelmetlenül várja a teljes gyógyulást.

A műsorban az asszony megköszönte az őt ellátó mintegy 30 fős orvosi és ápolói team segítségét, akik a támadás óta folyamatosan részt vesznek a kezelésében. A legnagyobb köszönet azonban az ismeretlen donort és családját illette, aki nélkül Charla ma nem reménykedhetne egy teljesen új élet kezdetében.

"Egy arcot és egy kezet adtak nekem. Most már újra megtehetek olyan dolgokat, amelyek valaha annyira magától értetődőek voltak." - fogalmazott. A világ első teljes arcátültetését egyébként 2010-ben Spanyolországban végezték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.