Tönkrement az idei termés

Veszélyben a Halloween: nem lesznek töklámpások?

Visszafogottabb díszítésre számítanak idén az angolszász országokban Halloween idején, aki pedig mégis tud tököt vásárolni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni: elmosta a sok eső a termést.

2012.09.27 09:29ma.hu

Könnyen baj lehet az idei halloweenből Angliában, ahol a halottakra a nálunk megszokottal ellentétben nagy mókázással, álarcosbállal emlékeznek, no és persze sok-sok töklámpással, amit hatalmas kerek tökökből faragnak ki. Az idei termés azonban jócskán megsínylette a különösen nagy mennyiségű csapadékot, a tökök egy része még mindig zöld, a közelgő hideg miatt viszont már nincs idő arra várni, hogy beérjenek, a termelőknek muszáj betakarítaniuk a földekről, másrészt meg még így, zölden is jóval kevesebb tök fejlődött ki, amit el lehetne adni.

Fotó: Freedigital


Így aztán nem csoda, ha az idei árak messzire fognak szállni tökfronton, még a legoptimistább becslések szerint is a termésnek legalább a fele odaveszett a rossz időjárás miatt, de vannak, akik úgy saccolják, hogy a korábbi évek ötödére esett vissza a jó minőségű termés. "A tök nem szereti a vizet és a hideget, de ezen a nyáron végig ez volt" - panaszkodik David Bowman, aki Európa legnagyobb töktermelőjének számít. Mint a Daily Telegraphnak elmondta, a szokásos 2 milliós éves mennyiség csaknem 40 százaléka teljesen éretlen maradt.

Miközben tehát Halloweenkor 20%-os tökáremelkedésre lehet számítani, a termelők abban reménykednek, hogy a sok eső jövőre hozza majd meg az eredményét, a talajban ugyanis így talán több értékes tápanyag gyűlt össze, ami jót tehet a következő évi termésnek - és remélhetőleg tavasszal sem mossa el az eső a beporzást végző rovarokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.