Kivizsgálást indított a drogellenes hatóság is

Megszólalt az elfelejtett rab: öngyilkos akart lenni, mielőtt még szomjan hal

Öt napon keresztül tartottak fogva étlen-szomjan egy ablaktalan és vécé nélküli cellában egy 24 éves fiatalt, akiről egyelőre tisztázatlan okból egyszerűen megfeledkeztek az őrök. Most megszólalt az életveszélyből lassanként felépülő áldozat.

2012.05.03 14:04ma.hu / MTI

Öt napon keresztül kínlódott egy amerikai egyetemista egy San Diego-i börtönben, miután fogvatartói megfeledkeztek róla. Amint arról szerdán a ma.hu is beszámolt, a 24 éves Daniel Chongot kábítószer-ügy miatt vették őrizetbe, ám nem sokkal később közölték vele, hogy hamarosan elengedik, mi több, az egyik tiszt még fel is ajánlotta, hogy autójával hazaviszi. Ezt követően azonban bezárták egy ablak és vécé nélküli cellába és megfeledkeztek róla.

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) vizsgálatot indított a nyilvánvaló mulasztás hátterének kivizsgálására, a fiatalember pedig túljutva az életveszélyen interjút adott az AP nemzetközi hírügynökségnek. Elmondása szerint egy házibulin tartott razzia során vették őrizetbe, ahol a résztvevők könnyű drogokat fogyasztottak rituális módon, ő maga épp egy marihuánás cigarettát sodort, amikor rájuk törtek az ügynökök.

Chongot celláról cellára hurcolták, mielőtt kihallgatták, ezután közölték vele, hogy semmivel sem gyanúsítják és hamarosan szabadon távozhat. Egyelőre nem tisztázott, hogy ennek ellenére miért zárták be megbilincselve a cellába, amelybe épp a minimális feltételek hiánya miatt nem is szoktak éjszakára senkit becsukni. Öt nappal később, szinte véletlenül nyitották rá az ajtót, akkor már félholtan, kiszáradva és egyéb egészségügyi problémáktól gyötörten feküdt a padlón a saját ürülékében.

Fotó: NBC


Chong elmondta: amikor már sejtette, hogy megfeledkeztek róla, óriási erőfeszítésekkel megpróbált jelezni az őröknek, többször kiabált és rugdosta az ajtót is, ám hiába. A kínzó szomjúság leküzdésére már a saját vizeletét itta, később pedig a cella padlóján talált fehér port nyalogatta fel. Utóbb erről kiderült, hogy az előző rab által otthagyott metamfetamin volt, ami fokozta a kiszáradás sebességét. Végül úgy határozott, hogy inkább öngyilkos lesz, de nem várja meg, hogy szomjan haljon - vélhetően ezért kezdte elrágni a szemüvegét, gyomrában üvegdarabokat találtak.

Eltűnését kollégiumi szobatársai jelentették a rendőrségen, ekkor kezdték keresni. Amikor végre rátaláltak, maguk az őrök sem értették, hogyan feledkezhettek meg róla. Mentővel kórházba szállíttatták, ahol először három napig az intenzív osztályon kezelték kiszáradással, veseelégtelenséggel, görcsös összehúzódásokkal, perforált nyelőcsővel. További két nap után, vasárnap hagyhatta el a kórházat. Orvosai szerint fizikai sérüléseiből, károsodásaiból fel fog épülni, kérdés azonban, hogy lelkileg hogyan heveri ki a megpróbáltatásokat.

Ügyvédje, aki szerint Chong biztosan meghalt volna, ha még 24 óráig ilyen körülmények között hagyják, kínzás gyanújával beperelte a DEA-t, és 20 millió dollár kártérítést követel védence számára. A DEA San Diegó-i vezetője nyilvánosan bocsánatot kért a diáktól az ügynökség súlyos mulasztásáért, és vizsgálatot rendelt el az ügyben. A hatóságok nevében azonban személyesen senki nem kereste meg az áldozatot.

A szövetségi törvényhozás több tagja alapos vizsgálatot követel az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.