Madárfigyelőknek tették ki az acélbudit

18 milliós vécé egy lakatlan szigetre?!

Ötvenezer fontba került az az acélból készült vécé, amelyet egy 150 éve teljesen lakatlan szigetre telepítettek, az építész nem kis bosszúságára. A vicc, hogy ez egyáltalán nem vicc.

2012.03.13 15:29ma.hu

Noha rendszeres, állandó lakói nincsenek a skót szigetnek, alkalmi látogatói nagyon is vannak: évente mintegy hatezer látogató érkezik a Sutherland észak-nyugati partjainál lévő Handa szigetére, madármegfigyelés céljából. Márpedig nekik időnként szükségük van vécére is, de a korábban kihelyezett hagyományos fülke képtelen volt kiszolgálni a tömegeket.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a szigetre rendkívül erős szél jellemző, aminek a szokásos vécék képtelenek voltak ellenállni, egy idő után már a látogatók megpróbáltak egy-egy széltől jobban védett "sarkot" keresni, de ez sem volt egyszerű feladat és sokáig is tartott.

David Somerville építésznek tehát fel lett adva a lecke: olyan mellékhelyiséget kellett építenie, amely nemcsak a tömeges látogatómennyiséget szolgálja ki, de kellően stabil és ellenálló a környezeti hatásokkal szemben is.

"Nagy kihívást jelentett a tervezés. A szél annyira erős Handán, hogy csakis egy acélépítmény jöhetett szóba" - magyarázta Somerville. A projekt végül ötvenezer fontba, mintegy 18 millió forintnak megfelelő összegbe került, de az ornitológusok mostantól ismét gond nélkül utazhatnak a szigetre, hogy megfigyeljék a nagy halfarkasokat és a guillemot nevű madarakat, melyekből mintegy százezer példány "nyaral" ott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.