Számos fantasyt álmodott meg Ralph McQuarrie

Mi lesz a csillagközi harcokkal? - Elhunyt a Star Wars látványtervezője

Elhunyt az Oscar-díjas Ralph McQuarrie, Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 és sok más Star Wars-hős megrajzolója, akinek munkája sokat segített George Lucasnak a csillageposz megalkotásában.

2012.03.05 17:29MTI

A 82 esztendős Ralph McQuarrie haláláról saját honlapja adott hírt. A bejegyzés szerint az idős művész - aki a hetvenes években a Star Wars mellett Steven Spielberg E.T. és Harmadik típusú találkozások című filmjén is dolgozott - szombaton hunyt el.

A nyolcvanas évek közepén annak a látványtervező csapatnak a tagja volt, amely Oscar-díjat nyert Ron Howard Selyemgubó című sci-fijének különleges effektusaiért. Munkái nagy hatással voltak és lesznek a látványtervezésre - méltatta a ralphmcquarrie.com honlap.

Fotó: MTI


George Lucas közleményben fogalmazta meg, mennyire lesújtotta a kitűnő művész távozása. "Ralph McQuarrie volt az első, akit megbíztam, hogy segítsen nekem megálmodni a Star Wars világát. Zseniális közreműködése, páratlan produkciós festményei hajtották és ösztönözték az eredeti Star Wars-trilógia szereplőgárdáját és stábját. Mikor szavakkal nem tudtam elmondani, mire gondolok, csak rámutattam Ralph valamelyik mesés képére, és azt mondtam: Csináld így!" - idézte fel emlékét Lucas, aki egyúttal a konceptuális művészet kiemelkedő alkotójaként emlékezett meg McQuarrie-ről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.