Nagyot szakított az új Star Wars Blu Ray

Lucas megint belenyúlt a tutiba - inkább rágta volna le a kezét?

Hiába a bojkott: George Lucas újabb Star Wars-féle rókabőre óriásit szakított.

2011.09.23 12:22ma.hu

Hiába szólítottak fel bojkottra többek között a Facebookon is a hardcore jedi-rajongók, a Star Wars, egyesek szerint mára már mostohává öregedett atyja, George Lucas számítása ismét bejött. (Igen, egyébként ez ugyanaz a Lucas, aki szerint 2 év múlva itt a világvége.)

A Star Wars saga 6 részének 9 lemezes, milliónyi extrával felturbózott Blu Ray kiadása egymillió példányban kelt el a bolti premier, azaz szeptember 16 óta; az anyagi siker tehát borítékolható, ám ezzel együtt a nagymestert sokan inkább száműznék a Hothra, távol mindentől, ami a Csillagok Háborúja eredeti verziójából eddig még érintetlen maradt.

George Lucas 1988-ban így állt még a kérdéshez

"Azok az emberek, akik megváltoztatják, vagy megkísérlik megváltoztatni a műalkotásokat és a kulturális örökségünk részeit, nem többek barbárnál. (...) A jövőben még az eddigieknél is könnyebb lesz a régi negatívokat újakkal helyettesíteni, és "helyükbe" az új, megváltozott negatívokat helyezni.

Ez óriási veszteség lenne a társadalom számára. Egyszerűen nem szabad megengedni, hogy a közös kultúrtörténetünket bárki is felülírhassa."

A régi rajongók leginkább azt sérelmezik, hogy Lucas folyamatosan általuk feleslegesnek ítélt változtatásokat erőltet be az eredeti (azaz a The New Hope, vagyis a 4. résszel induló) trilógiába.

"Franchise-ból annyi pénzt még senki sem préselt ki erőszakkal, mint George Lucas. És amikor már azt gondolná az ember, hogy befejezte, ő jön, és újra megteszi" - idézi a deadline.com az egyik kritikust.

Hogy Lucas végül felelős direktorként csupán a korabeli technikai hiányosságokat próbálja befércelni a friss CGI-al, vagy nem több, (és most egy rajongótól idézünk:) "egy kéjes, a saját beteg vágyait önnön gyermekén kiélő vén trottynál", azt talán döntse el az olvasó. Mi magunk a pislogó ewokokkal, a szikla mögé bújtatott R2-D2-vel még ki is békülnénk, sőt, hiába Lucas minden igyekezete, azt is tudjuk, hogy Han Solo lőtt először.

Ellennben az, hogy Darth Vader egy finoman szólva is teátrális "NOOOO...!!!" felkiáltással konstatálja a Jedi visszatér végén, hogy a császár éppen halálra sújtja a fiát, még talán a mi zsebünkben is kipattintja a fénybicskát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.