Bíróság védte meg a csecsemőt a haláltól

Titokban adták örökbe a babát, különben családja megöli

Ha kitudódott volna, a muszlim vallású család férfitagjai szinte biztosan megölték volna a házasságon kívül született csecsemőt. Ezért a bíróság arra kötelezte az anyát, hogy adja örökbe.

2011.12.22 14:29ma.hu

Örökbe kell fogadni a Q Baba néven emlegetett egy éves kislányt, hogy megmentsék a szinte biztos gyilkosságtól - mondta ki szerdán a brit bíróság. A gyermek azért került életveszélybe, mert egy muszlim vallású család női tagja szülte meg, ő maga még hajadon, a gyermek apja viszont egy nős férfi, és a távol-keleti vallás szerint az ilyen bűnös viszonyból született gyermeket meg kell ölni, hogy helyreállítsák a család becsületét.

A három magas rangú bíró által egyetértésben meghozott döntés ettől a mészárlástól menti most meg a babát. A kislány tehát örökbefogadó szülőknél fog felnőni, és a döntés értelmében később joga lesz megtudni, hogy miért nem a biológiai szülei nevelték fel.

Ez az első alkalom egyébként, amikor egy angol bíróság kifejezetten utasítja a vér szerinti anyát, hogy adja örökbe a gyermekét. Az anyai nagymama szerint ha a férje valaha is tudomást szerezne a kislány létezéséről, a becsülete megtartása érdekében köteles lenne megölni nemcsak a gyermeket, de az anyát, a nagymamát és a nagymama egy másik lányát is.

Nem véletlen, hogy a tárgyalás során az összes érintett kilétét titokban tartották, így a kislánynak talán van esélye, hogy biztonságban felnőjön és ne legyen a nagyapja potenciális áldozata - aki egyébként még arról sem tud, hogy a lánya terhes volt.

Fotó: Freedigitalphotos


A gyermek egyik biológiai szülője sem Angliában született, később költöztek az Egyesült Királyság területére valamikor az utóbbi tíz évben. Mindketten muszlim vallásúak, de eltérő kultúrából érkeztek és angliai létük előtt nem ismerték egymást. Amikor a félrelépést az F-fel jelölt apa elkövette, akkor épp egy engedélyre várt, hogy felesége is beutazhasson a brit területre.

Mikor "M" - az anya - rájött, hogy teherbe esett, akkor bő szabású ruhákkal takargatta atyja elől a szégyent, de a 23. hétben kénytelen volt ideiglenesen elkötözni a város másik részébe, ahol segítséget kapott a szülésig. Csak anyja és egyik húga tudott arról, hogy miért van távol, az ő segítségükkel sikerült elterelni az apa figyelmét és meggyőzni arról, hogy munkát kapott az otthonától távoli részen.

A kislányt az anya az első pillanattól kezdve adoptáltatni akarta, és 2010. őszi születése után ott is hagyta a kórházban, ám nem sokkal később az apa megtudta, hogy született egy gyereke és magához akarta venni.

A bíróság azért nem engedélyezte ezt, mert tartottak tőle, hogy akár a becsületgyilkosságra képes nagyapa, akár valaki más összerakja a kirakós elemeit és így lebukott volna a szégyenbe esett nő. "A baba nyilvánvaló, hogy nem lehet F feleségéé, és ha a nagyapa megtudta volna a brit muszlim közösségben, hogy kapcsolata volt F-nek a lányával, nagy kockázatnak tették volna ki a család női tagjait."

Az örökbefogadók egyébként ugyancsak muszlimok, de megértéssel és nagyfokú empátiával viseltettek a baba születésének története iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.