Muri Enikő vagy Kocsis Tibor az igazi X-Faktor?

Galéria: Feró bepálinkázott, Baricz Gergő búcsúzott

Elszánt küzdelem folyt az X-Faktor fináléja előtti utolsó döntőn, ahol a mentorok már csak tétlenül nézhették, esetleg apró utalásokkal próbálhatták befolyásolni a nézők döntését. A végső összecsapás Muri Enikő és Kocsis Tibi között zajlik ma este.

Úton a győzelem felé: a három dobogós versenye képgaléria

2011.12.18 10:49ma.hu

Fergeteges versengés folyt az X-Faktor harmadik helyéért szombat este az RTL Klubon, ahol a versenyzők már 3-3 dallal álltak színpadra és saját bevallásuk szerint is életük talán legkeményebb hetén vannak túl. Nem csoda: a szombaton látott produkciók mellett már előre készülnie kellett mindhárom döntősnek a vasárnapi fináléra is, hisz nem tudhatták, hogy ki lesz az a kettő, akinek az utolsó estén további dalokkal kell maga mellé állítania a nézőket.

Az estét szokás szerint a már kiesett, de élő döntőkbe jutott versenyzők közös produkciója nyitotta, a Flashdance című filmből ismert What a feeling című dalt dolgozták fel, amelybe "belegyúrtak" a három még aktív versenyző előadásában három nagy sikerű dalt: Kocsis Tibi az LGT Nem adom fel című dalának refrénjét énekelte el, aztán Muri Enikő lépett színpadra a Zanzibár Március végétől című számával, végül pedig Baricz Gergő is bevonult Vikidál Gyula dalával, A szívemet dobom eléd-del.

Miután körkapcsolást láthattunk a három versenyző szülővárosába, ahol a rokonok, barátok és ismeretlen rajongók egy-egy központi helyszínen izgulhattak kedvencükért, elkezdődött a valódi verseny.

A 12 döntős (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Az első körben az énekesek azzal a dallal léptek színpadra, amely az egész verseny során a mentorok szerint a legmeghatározóbbnak bizonyult. Baricz Gergő a 6. döntőben előadott Are you gonna be my girl című Jet-számmal alapozta meg a hangulatot, szinte berobbantotta a stúdiót a lendületes előadással, a mentorok csak dicsérni tudták. Ahogy Geszti Péter megfogalmazta: "ha a rock and roll egy ló, akkor te vagy a gazdája!"

A gyergyóújfalui fiú megköszönte Keresztes Ildikónak a belé vetett hitet, elmondása szerint nélküle nem juthatott volna idáig.

Őt Muri Enikő követte, aki azt a dalt vette elő a repertoárjából, amivel a Mentorok Házában varázsolta el Nagy Ferót, Katona Klári Játssz még című számát. Malek Miklós azzal díjazta az előadást, hogy "tőled mindig számíthatunk egy profi produkcióra", Keresztes pedig kiegészítette azzal, hogy elvarázsolja, amikor Enikő előadásaiban nincs semmi manír, "csak a hangod van, meg te".

Az első kört Kocsis Tibi az azóta híressé vált piros kabátjában előadott Queen-dallal zárta, a Somebody to love című számot a közönség hosszas ovációval jutalmazta, de a mentorok sem maradtak adósak a dicsérettel. Feró elmondta, bárki hozzányúl ehhez a műhöz, mindig görcsbe rándul a gyomra, hogy szegény dal és szegény Freddie Mercury, de Tibi láttán az az érzése van, hogy ő maga Freddie.

Az ugratás is előkerült, Geszti megjegyezte, hogy a mikrofonállványt továbbra se tudja jól dobálni, de tulajdonképp nincs is rá szükség, majd elsütötte a soron következő szóviccét, egyik saját szövegét némileg átalakítva közölte: "csak ámulok, mint egy ma született állvány".

Baricz Gergő (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A második fordulóban a versenyzők egy-egy meghívott hírességgel adtak elő közösen duetteket, ezúttal is Baricz Gergő nyitotta a sort, aki a KFT zenekart köszöntötte a színpadon és együtt énekelték az Afrika című slágert, némiképp más stílusban, mint ahogy a bohókás bandától eddig megszokhattuk, Gergő belevitte a rockosabb énjét is, de a közönség így is nagy tapssal jutalmazta a produkciót. Laár András elmondta, nagyon örült, hogy Gergővel közösen dolgozhattak, figyelték már a verseny egésze alatt nyújtott teljesítményét és elégedettek voltak vele, ügyesnek tartják.

Muri Enikő a Valahol Európában című musicalből adta elő A zene az kell című dalt, partnere nem volt más, mint Dolhai Attila, akiről hamar kiderült, hogy nem ismeretlen számára Enikő és mindkettejük számára kölcsönösen nagy öröm és megtiszteltetés volt, hogy együtt énekelhettek. "Amihez hozzányúl, azt személyessé tudja varázsolni, ráadásul nagyon tehetséges és szép is" - felelte az Operettszínház sztárja arra a kérdésre, hogy milyen volt Enikővel közösen gyakorolni.

Később az After-X-ből azt is megtudtuk, hogy Attila már évekkel korábban találkozott a lánnyal, amikor egy tehetségkutató versenyen zsűritagként értékelte a teljesítményét - azt a versenyt egyébként Enikő meg is nyerte. Már akkor felvetette neki, hogy egyszer jó lenne duettet énekelni, de Enikő annyira poénnak gondolta, hogy csak megvonta a vállát: miért ne? Igazán akkor még maga sem hitte el, hogy egyszer ez valóra válik, de most boldog volt, hogy Attila első szóra igent mondott a meghívására.

Kocsis Tibi Zséda dalát helyezte teljesen új megvilágításba, a Mindhalálig mellettem ugyanis eredetileg egy szóló dal, amit most mégis szenzációsan ültettek át duettbe. Az énekesnő bevallotta, fantasztikus érzés volt együtt énekelni, Tibor nagyszerű énekes és kiváló ember, szerinte nagy jövő áll előtte. Az X-Faktor versenyzői közül ő van rá a legnagyobb hatással, tele érzéssel, hittel és erkölccsel - árulta el.

Muri Enikő és Dolhai Attila (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A verseny harmadik részében mindegyik énekes azzal a számmal állt a mentorok és a közönség elé, amivel első alkalommal sikerült mindenkit lenyűgözni, a válogatón. Ennek megfelelően Baricz Gergőtől újra hallhattuk Chris Isaak Wicked game című dalát, amit egy szál gitárral adott elő, igaz, az eltelt hetek alatt alapos átalakuláson ment át a szám, de Keresztes Ildikónak így is nagyon tetszett.

"Köszönöm, hogy megismerhettelek és dolgozhattam veled!" - zárta az értékelését, Geszti Péter viszont bújtatott kritikával fogadta Gergő előadását. Mint mondta, most is előkerült benne az a dilemma, hogy mi a fontosabb: jól énekeljen valaki, vagy érdekes legyen? Azt viszont elismerte, hogy még ha nem is mindig énekel tökéletesen, az a bizonyos X benne van.

Nagy Feró sokat töprengett, hogyan konferálja fel utolsó száma előtt Muri Enikőt, végül arra jutott, hogy minden jegyzetét félredobja és a következőket mondta: "Az éneklés lényege az, hogy az ember mindent át tud adni a közönségnek, fájdalmat, örömöt, szerelmet, életet, halált, mindent, amit lehet. És egy pillanatra elhisszük, hogy mi is meghaltunk, mi is szerelmesek vagyunk, mi is örülünk, nekünk is bánatunk van. És aki ezt igazán őszintén elő tudja adni, az Muri Enikő!"

A lány pedig bebizonyította, hogy mentora mennyire igazat mondott, Christina Aguilera Hurt című számába újra beletette minden fájdalmát, kétségbeesését, mindazt, amit a tavalyi kiesése után idén a második nekifutáskor a mentorok elé akart tárni. Bár Keresztes és Geszti nem volt maradéktalanul elégedett az előadással, a másik két mentor ellensúlyozta a negatívumokat és helyrebillentették az egyensúlyt, a színpadot pedig átadták Kocsis Tibinek, aki Robbie Williams I will talk and Hollywood will listen című számát hozta újra elénk.

Geszti bevallotta: amikor először látta az énekest, arra gondolt, "itt a nagyfülű csávó a Star Trekből", aztán rájött, hogy énekesként mire képes. "Ha egyszer hollywoodi rajzfilmhez fogok szöveget írni, biztosan te fogod énekelni a főcímdalt!" - ígérte meg.

Kocsis Tibor és Zséda (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A szavazás lezárása előtt újra a színpadra lépett a 12 döntős, egy karácsonyi dallal köszöntve a nézőket, majd a mentorok összefoglaló értékelése után a Magna Cum Laude adta elő a Túl későn című számot. A döntést azonban ezúttal sem lehetett tovább odázni, ahogyan korábban sem, így Ördög Nóra egy feszült utolsó perc végén lezárta a nézők szavazását.

Az eredményhirdetést ezúttal a mentorok nem a saját székükben ülve, hanem versenyzőik mellett állva várták, Nagy Feró utóbb bevallotta, hogy csak azon rimánkodott magában, mondja már ki Nóri Enikő nevét, különben itt kap infarktust a színpadon. Nóri pedig valóban a lánnyal kezdte a sort, elsőként ő tudhatta meg, hogy esélyes a 2011-es X-Faktor győztese címre, majd újabb feszült percek után a lajosmizsei szurkolótábor és a teve nagy örömére Kocsis Tibor is bejutott a döntőbe.

Baricz Gergő viszont nem érzett csalódottságot, boldog, hogy eljutott idáig és a dobogó harmadik fokával is több mint elégedett. Az utolsó estéjét ráadásul nem is érezte valódi versenynek, megfogalmazása szerint olyan volt, mint valami nagy bankett, ahol mindenki összegyűlt és ünnepelt.

Az After-X stúdiójába Feró már bevallása szerint egy pohárka pálinka elfogyasztása után érkezett, de tagadta, hogy előre ivott volna a medve bőrére: nem a vasárnap estére várt győzelmet ünnepelte, most arra koccintott, hogy ezen a fordulón is sikeresen túljutottak. Utolsó jótanácsként annyit mondott a végső este előtt mentoráltjának, hogy ne görcsöljön tovább, itt már nincs miért, ott van a legjobbak között.

"Nem görcsölünk a győzelemre, megnyerjük simán!" - nevetett, Malek pedig azt mondta Tibinek - akinek a két hete kiesett Tarány Tamás szülei is Lajosmizsén szurkoltak -, hogy csak adja önmagát és akkor nem lesz semmi gond.

Ma este tehát végső döntő, de ahogy az egyik néző megfogalmazta: "véres lesz, két szuper, motivált profi, aki az álmaiért és az életéért küzd - meghalnak majd a színpadon", egy másik sms szerint pedig "a végére nem marad se mentor, se versenyző, de szavazó se, mindenkit elvisz a mentő infarktussal!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.