Muri Enikő jutott az X-Faktor döntőjébe

Galéria - Nagy utat járt be, de véget ért Tarány Tamás versenye

A nézői szavazatok döntötték el az X-Faktor utolsó párbajának végeredményét, a mentorok ugyanis nem tudtak - vagy nem akartak - dönteni Muri Enikő és Tarány Tamás között. A biztonsági őrből lett énekes mégsem csügged, karrierje elindult.

A 9. döntő legjobb pillanatai képgaléria

2011.12.11 10:39ma.hu

Sem Nagy Feró, sem Malek Miklós nem számított arra, hogy a döntő kapujában az ő versenyzője kerül veszélybe, az utolsó párbajon mégis Muri Enikőnek és Tarány Tamásnak kellett bebizonyítania, hogy méltó a dobogós helyezésre. A szituáció Tamásnak már nem volt ismeretlen, korábban a Rocktenors csapatával kellett megküzdenie a továbbjutásért, Enikőnek azonban egészen mostanáig akadálymentes volt az útja, leszámítva azt, hogy valójában ő egyszer már sokkal korábbi szakaszban búcsúzni kényszerült az X-Faktortól - igaz, az még egy évvel ezelőtt, a tehetségkutató 2010-es szériájában történt.

Az est folyamán a még versenyben lévő négy énekes a múlt héthez hasonlóan ezúttal is két-két számmal lépett színpadra, egyszer s saját kedvencüket énekelték el, egyszer pedig mentorukét, utóbbiakkal kapcsolatban a mentortársak szinte minden esetben kritikával éltek, hisz egy-egy dal nem feltétlenül passzolt az adott énekes saját egyéniségével. Ennek ellenére a verseny kiélezett volt, a végén Malek úgy fogalmazott: mind a négy versenyző megcsinálta a maga nagy pillanatát a színpadon.

A sort Tarány Tamás nyitotta a Vad Fruttik Lehetek én is című számával, amit különösen Nagy Feró dicsért, mondván, egy olyan ismert slágerrel, mint például a 8 óra munka, könnyű a közönséget meghódítani. Szavaival nagy derültséget váltott ki a mentorok között, ugyanakkor Keresztes Ildikó úgy vélte, Tamás még mindig visszafogja saját magát, sokkal több van benne, mint amennyit mutat. Saját mentora csak annyit fűzött hozzá: lehetsz te is az az egy, aki a döntőben ott fog állni.

Malek Miklós szavairól most már tudjuk, hogy nem igazolódtak be, annak ellenére, hogy Tamás második száma, az Aerosmith Cryin'-ja is elsöprő erővel szólalt meg a verseny második felében. Geszti Péter meg is jegyezte, hogy ezt a számot csak a Rocktenors tudta volna ilyen jól elénekelni, de mivel ők már nincsenek versenyben, Tamás pedig jóbarátjuk, elismeri az ő teljesítményét. Azt azonban ő is és Keresztes is nehezményezte, hogy még a legkeményebb rockszám közepette is babaarccal áll a színpadon, "le kéne koszosodni a rockhoz" - fogalmazott Ildikó. Feró közben bevallotta, kénytelen megdicsérni Tamást, noha nem az ő mentoráltja.

Baricz Gergő (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Másodikként Baricz Gergő jelent meg a színpadon, de csak azt követően, hogy a szokásos felvezető kisfilmből kiderült: a múlt heti párbaj és Kováts Vera kiesése után végre szabadjára engedhették az addig "őrlángon" pislákoló érzelmeiket. A versenyt ugyanis egyikük sem akarta megzavarni egy kapcsolattal, de úgy, hogy Vera már csak a közönség soraiból szurkolhat, végre mindketten beismerték, hogy egymásba szerettek.

Az újonnan született szerelem jót tett Gergő teljesítményének is, mint fogalmazott: Verától bátorságot kap és sok erőt az előrejutáshoz. Az első versenydala a The Black Crowes együttes Hard to handle című száma volt, ami mentorának az egyik nagy kedvence, a többi ítész szerint viszont rossz volt a dalválasztás. Gergő szerint ezúttal ő ebbe nem szólhatott bele, neki az volt a dolga, hogy elénekelje, ami sikerült is, csak mindannyian többet vártak volna tőle. Keresztes azzal mentegette a fiút, hogy két hete beteg és köhög, emiatt nem tudott úgy énekelni, ahogy kellett volna.

A második számával Gergő szépített, Zorántól az Apám hitte című örök klasszikust adta elő. Bár egy 21 éves ifjútól különösen hathat ez a dal, Gergő bevallotta, hogy pontosan érti és érzi a mondanivalóját és ő maga is sok mindent hasonlóan gondol az előző generáció értékeiről és a világ fejlődéséről, amit Zorán szövege kifejez. Geszti szerint ha csak azért jött volna az X-Faktorba, hogy ezt az egy dalt előadja, már akkor megérte volna.

Muri Enikőről kiderült, hogy miközben jellemzően a lírai számok állnak neki jól, kedvenc dalaként a Vénusz Kockahas című dalát jelölte meg, és azzal a kirobbanó erővel adta elő, amivel kell. Ennek ellenére több mentor elégedetlen volt vele, kevésnek érezték a produkciót. Geszti úgy fogalmazott: megbízható, de nem túl érdekes előadás volt, ugyanakkor felidézte egy korábbi kijelentését, miszerint Enikő nem azért tért vissza a tavalyi kiesése után, hogy bizonyítson, hanem hogy győzzön.

Tarány Tamás (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Nem ez volt Enikő kapcsán az egyetlen múltidézés: amikor másodszor színpadra lépett, Feró azt mondta: a kedvenc számát pont egy évvel ezelőtt hallotta ugyanezen a színpadon, akkor, amikor Enikő egy borzalmas zöld harisnyában megjelent előttük és elvarázsolta mind a négyüket Kelly Clarkson Because of you című számával. Most az elejét némiképp átdolgozva, de a közepétől előkerült az a tavalyi varázslatos lány és ezúttal is mindenkit meggyőzött arról, hogy nem véletlenül jutott idáig.

A verseny első és második blokkját is Kocsis Tibor zárta, első versenydala Malek Miklós kedvence volt Bruno Marstól, a Just the way you are című szám végén Keresztes úgy érezte, végre mintha lerakta volna azt a hatalmas és nehéz zsákot, amit eddig cipelt. Geszti le is csapott a magasra dobott labdára: "könnyű az embernek, ha a mentorát Malek Mikulásnak hívják!" - ugyanakkor hiányolta a Tibortól már megszokott varázslatot. Feró is osztotta véleményét, a dalválasztásból egyértelműen érezte Malek hatását, de mentortársának odaszúrt egyet: "annak örülök, hogy jobban énekelsz Maleknál".

A második színrelépésekor saját kedvencével örvendeztette meg a közönséget, Katona Klári Legyen ünnep című dala egyértelműen meggyőzte a mentorokat, és a nem sokkal később lezárt szavazatokból ítélve a nézőkre is nagy hatással volt.

Amíg a versenyzők kipihenték magukat, az Anti Fitness Club és Pásztor Anna adott elő egy kifejezetten erre az alkalomra készült különleges mixet, a Maroon5-tól a Moves like Jagger és Mick Jagger I can't get no című számát gyúrták egybe. Őket a még versenyben lévő négy énekes követte, utoljára álltak együtt így négyesben a színpadon, miközben elénekelték a Magna Cum Laude Vidéki sanzon című dalát.

Utoljára együtt négyen (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Az est második sztárvendége a Csillag születikből megismert Szabó Ádám volt, aki ezúttal Oláh Ibolya Magyarország című számát harmonikázta el, a háttérben az RTL Klub felhívására érkezett videórészletekkel illusztrálva, amelyeken gyerekek játszanak "X-faktorosat".

A felemelő pillanatok után azonban már nem lehetett tovább halogatni a döntést: Ördög Nóra lezárta a szavazást, majd bejelentette, hogy párbaj nélkül már csak Baricz Gergő és Kocsis Tibor vehet részt a jövő heti végső döntőben. Tarány Tamás Cserháti Zsuzsa slágerével próbálta meggyőzni a mentorokat, ám az Elfelejtett dal szó szerint beigazolódott: csúnyát bakizott, az egyik versszaknál elfelejtette a szöveget. Bár gyorsan visszatalált és a mentorok szerint ez nem befolyásolta a döntésüket, a végső szavazásnál így is ketten úgy vélték, neki kell hazamennie.

Csakhogy Malek Miklós mellett Geszti is úgy gondolta, hogy inkább Enikő az, akinek ezen az estén véget ér a verseny - utóbbit Feró nem is értette, mondván, hogy ha egyszer azt mondja, Enikő azért van itt, hogy nyerjen, akkor egy tökéletesen előadott Christina Aguilera-szám után miért mondja mégis azt a mentor, hogy tőle búcsúzik? Geszti tagadta, hogy a "matekozás" miatt mondja az utolsó női versenyző nevét, de döntésével mégis azt érte el, hogy borítékot kellett bontani, a nézőkre bízva az eredményt.

Feró utóbb bevallotta, ekkor ijedt csak meg igazán, hisz a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy ilyen esetekben általában a női versenyzők szoktak kevesebb szavazatot begyűjteni. Ezúttal azonban Enikő mellé állt a szerencse, Tamástól búcsúztunk, aki nem bánkódik, mert mint mondta, így végre lesz ideje a dalírással foglalkozni. Enikő pedig megnyugodott, noha rettentően félt, hogy első párbaját épp egy olyan jelentős ponton kell megvívnia, mint a döntőbe jutás határán, de ettől valóban megerősödött és óriási reményekkel száll ringbe a jövő vasárnapi utolsó összecsapásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.