Teljes sminkmentességet írtak elő az iskolában

A tükrök leszerelésével küzdenek az iskolai sminkelés ellen

Miután a szigorú felszólításoknak sem lett foganatja, drasztikus lépésre szánta el magát egy brit iskola vezetősége: egyszerűen leszerelték az összes tükröt a mosdóban, hogy ne fessék magukat a lányok.

2011.09.14 08:33ma.hu

Hiábavalónak bizonyultak a tiltások, a szidások, de még az igazgatói irodában lezajlott megrovások is, ezért az angliai Nyugat-Yorkshire-ben lévő huddersfieldi Shelley Középiskolában rendhagyó intézkedést vezettek be a tanárok: eltávolították az összes tükröt a mosdókból. Bár korábban engedélyezett volt a "diszkrét" smink, a gyakorlat azt mutatta, hogy némelyek nincsenek tisztában a diszkréció határaival, és egy kissé túlzásba vitték az arcfestést.

A viták elkerülése végett tehát mostantól a teljes kendőzetlenség a szabály. Persze a keménynek tűnő intézkedés csak a 14-16 év közötti diákokra vonatkozik, a tanárokat viszont az iskola felszerelte sminkeltávolító készletekkel, így akit rajtakapnak, hogy mégiscsak van az arcukon valami mázolás, azt azonnal letisztítják. A festést naponta ellenőrizik a lányokon.

A sminkkommandó diákosztaga (Fotó: Andrew McCaren/Rossparry)


Ahogy az várható volt, némelyek igencsak dühösek az új rendszer miatt, arra hivatkozva, hogy a smink segít nekik az önbizalom megteremtésében. A tanárok azonban a szülőkkel együtt örömmel fogadták a szigorítást, sőt, John McNally igazgató szerint az iskolás lányok többségének sem volt semmi kifogása.

"Eljön az a pont, amikor véget kell vetni a tanárok napi fél órás prédikációjának a lányok sminkjéről. Sokkal egyszerűbb, ha azt mondjuk: egyáltalán nem engedjük meg" - fogalmazott az iskola vezetője. "Ezért eltávolítottuk a tükröket is, mert voltak olyan lányok is, akik délben bevonultak a WC-be, ott ették meg a szendvicseiket is, miközben a tükrön lógtak. Egyszerűen vonzották őket a tükrök, de amióta leszedtük, ez a jelenség megszűnt. A legtöbben elfogadták a döntést, bár ők többnyire eddig sem sminkeltek, és azokat sem rázta meg a változás, akik eddig visszafogottan festették magukat."

"A legnagyobb galibát az az öt vagy hat lány okozta, akik már eddig is mértéktelenül festették magukat" - folytatta McNally. "A szülőktől rengeteg biztatást kapunk, bár néhány lány megpróbálta feszegetni a határokat."

Jessica Farnworth és Emily Stonehouse, smink nélkül (Fotó: Andrew McCaren/Rossparry)

Eredetileg egyébként csak le akarták deszkázni a tükröket, de rájöttek, hogy a lányok ezt könnyedén leszedik, emiatt maradt az egyetlen lehetőség: leszerelni mindent.

Bár voltak, akik szerint kissé túlzásnak tűnt elsőre ez a megszorítás, összességében megértik az okokat. A 14 éves Emily Stonehouse például beismerte, hogy ezzel átestek a ló túlsó felére, hisz mint mondja, ő eddig is csupán egy kevés alapozót, szemspirált és egy halvány szemceruzát használt, így talán igazságtalan a teljes tiltás, de elismerte, hogy a túl sok smink valóban zavaró.

A vele egyidős Abigail Minor viszont kifejezetten örül az újításnak, mert ahogy fogalmaz, most már "sokkal kisebb a zsúfoltság a WC előtt". Rebecca Mannifield pedig úgy véli, ezzel eltűntek a különbségek: "Ez teljesen rendben van így, rájössz, hogy senki sem szebb vagy csúnyább, teljesen átlagosak vagyunk."

Az iskola, amely eddig is híres volt a kiváló tanulmányi mutatóiról, most még jobb eredményekre számít az intézkedés következtében. Úgy vélik, a kimagasló teljesítmény nemcsak a tanulásra vonatkozik, de viselkedésükben is tükrözniük kell a magas színvonalat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.