Állatvédők tiltakoznak a rendezvény ellen

Veszélyben a birkafuttatás - a bikinis nőkről nem döntöttek

Veszélybe került az új-zélandi rögbi vb idejére tervezett egyik legnagyobb mellékprogram, a birkafuttatás, mert az állatvédők szerint ez embertelen állatkínzás. A szervezők tanácstalanok.

2011.08.15 14:29ma.hu

Egyre nagyobb az esély, hogy elmarad az ősszel esedékes rögbi vb idejére tervezett új-zélandi birkafuttatás, miután az állatvédők óvást nyújtottak be az álláspontjuk szerint állatkínzásnak minősülő program ellen. A rendezvény sokban hasonlít a híres spanyolországi, Pamplonában évről évre megrendezésre kerülő bikafuttatáshoz.

A világbajnokság szeptember 9-én kezdődik és október 23-ig tart, ezen időszak alatt kerülne sor a birkafuttatásra, amelynek során mintegy ezer birkát hajtana végig Auckland utcáin egy nagy csapat juhászkutya, a hangulatot pedig quadokon száguldó bikinis nők fokoznák még tovább. Az új-zélandi Királyi Állatvédő társaság azonban közölte, a tervezett rendezvény miatt máris panaszok áradata lepte el irodájukat, ezért megpróbálják megakadályozni a futtatást.

"A futtatás sértheti az állatvédelmi törvényt, és fölösleges fájdalmat okozhat a birkáknak" - közölte Robyn Kippenberger, az SPCA igazgatója. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valamelyik birka megsérül, akkor a tulajdonosát vonhatják felelősségre a hatályos törvények értelmében, és ez különösen kellemetlen lenne akkor, amikor amúgy is az egész világ Új-Zélandra figyel a vb miatt.

Eddig egyszer volt hasonló megmozdulás a szigetországban, akkor 1500 birkát kergettek végig Te Kuiti városában, és kis híján tragédiába torkollt a program, mert néhány állat a pánikszerű futás közben úgy borított fel egy nézőt, hogy az elvesztette az eszméletét is.

Érdekesség, hogy Új-Zélandon minden lakosra - 4,3 millióan élnek ott - fejenként tíz juh jut, nem véletlen, hogy az ország jelképe is a gyapjas állat. A hírek arról nem szólnak, hogy birkák nélkül megtartható lenne-e a bikinis-quados nők vonulása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.