Jobb, mint bármelyik puli

A nap poénja: egykilós öleb tereli a birkákat

Mókás látvány, amikor egy réten végigsüvít egy azonosíthatatlan gombóc, a birkanyáj pedig zokszó nélkül engedelmeskedik a terelőnek - Nancy bármelyik pulival bátran versenyre kelhetne.

2011.06.29 14:36ma.hu

Angliában mostanában kissé túlteng a kínálat a furcsa juhászkutyákról: néhány nappal ezelőtt adtunk hírt Círől, "aki" származása szerint ugyan tényleg terelőkutya lenne, ámde a négy éves border collie pánikszerűen menekül a birkák elől, ha azok egy bizonyos távolságnál közelebb kerülnek hozzá.

Most pedig itt van Nancy, az egy éves eb, igaz, a terelésére egyetlen rossz szót nem lehet mondani, tökéletesen kordában tartja a nyáj tagjait, ha épp csatangolni támadna valamelyiknek kedve - csakhogy Nancynek tulajdonképp nem is kellene a legelőn rohangásznia.

Mit rohangásznia, süvítenie, mert elnézve a mindössze egy kilós csivavát, csak akkor látszik, hogy kutyából van, ha nagy ritkán megáll, de többnyire csak egy száguldó gombóc képét mutatja.

Tehetségét véletlenül fedezték fel, amikor egy olyan gazdihoz került, aki egyébként juhászkutyákat képez ki - Nancynek pedig vélhetően annyira megtetszett a főnökösködés, hogy ő is kitanulta a "szakmát". Annak ellenére, hogy a birkák több mint tízszer akkorák, mint ő maga, tökéletesen ura a helyzetnek minden pillanatban, és ennek a lentebb látható videó egyértelmű tanúbizonyságát adja.

Ali Taylor, a gazda elmondta, hogy nem a kiképzés hatására vált ilyen tökéletes nyájőrzővé az öleb, őstehetséggel vetette bele magát a feladatba, miután egy állatotthonból három hetes korában megmenekült az atkák okozta bőrbetegségtől szenvedő kutyus.

"Az emberek néha alábecsülik a megmentett kutyákat, pedig tényleg fantasztikusak és néha elképesztő dolgokra képesek!" - magyarázta Taylor a The Daily Telegraph című brit lapnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a birkaterelő idomításához senki ne kezdjen hozzá szakértő jelenléte nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.