Ravasz, mint a birka

Okosabbak a birkák, mint hitték

A birkák nem kifejezetten az eszükről híresek, egy brit kutatás szerint azonban jóval intelligensebbek, mint azt eddig hitték: képesek feltérképezni környezetüket, és nem kizárt, hogy előre terveznek.

2011.02.21 21:39MTI

A Cambridge-i Egyetemen végzett kutatás eredményei alapján a juhok szellemi teljesítménye megegyezik a rágcsálókéval, majmokéval, sőt, egyes tesztekben az emberével is.

A kutatás rávilágított arra, hogy az állatok képesek döntéseket hozni - mondta Jenny Morton, az egyetem gyógyszertani tanszékének professzora a BBC-nek (www.bbc.co.uk).

A kutatók többek közt vizsgálták, mennyire képesek megérteni a walesi hegyi juhok a szabályokat.

Színes vödröket használtak, és mindig egy bizonyos színű vödörben volt csak takarmány. Amikor a kutatók megváltoztatták a vödör színét (tehát a szabályt), a juhok ugyanannyi idő alatt tanulták meg a változást, mint a majmok és rágcsálók hasonló kísérletekben - írják a kutatók a Public Library of Science One című folyóiratban.


Egy bonyolultabb feladvány során a juhoknak a takarmány helyét színes formák segítségével kellett meghatározniuk, és 32 kísérlet alatt sikerült elsajátítaniuk az új szabályokat.

A kutatás része egy nagyobb léptékű projektnek, amely a juhok alkalmasságát vizsgálja a Huntington-kór modellállataiként. Az öröklődő betegség az izmok koordinációjára van hatással, gyakran akaratlan vonaglást idéz elő, és szellemi hanyatlással jár.

A gén hordozóján minden esetben jelentkeznek a kór tünetei, és gyermekei 50 százalékos eséllyel öröklik azt. A juhokban nagy lehetőség rejlik, nemcsak a Huntington-kór modellállataiként, hanem az állatok kognitív képességei és összetett viselkedése evoluciójának kutatása terén is - fejtette ki Morton.

A professzor a juhok térbeli memóriáját is vizsgálta, amiből kiderült, hogy az állatok képesek környezetükről alkotott emlékek alapján tájékozódni. Jelenleg azt próbálja kísérletekkel kideríteni, hogy a kérődzők képesek-e előre tervezni.

A Cambridge-i Egyetemen végzett korábbi kutatások kimutatták azt is, hogy a juhok képesek emberi arcokra emlékezni, és különböző arckifejezésekre reagálni. A többi birkát is felismerik azok arcvonásai alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.