Suhanó

Felkészült az aszteroida fogadására?

Március elején érkezik, és akár saját szemével is láthatja egy jobb távcsővel.

2016.02.28 10:57ma.hu

A NASA februári bejelentése szerint egy 30 méter átmérőjű aszteroida suhan el Földünk mellett március 5-én, olyannyira közel, hogy nem csak a műszerek fogják érzékelni, hanem mi magunk is láthatjuk egy jobb távcső segítségével.

Még mielőtt megijednénk, az égitest nem fog belénk csapódni, legalább is a számítások szerint 17.000 kilométerre fogja csak megközelíteni bolygónkat. De az is lehet, hogy jelentősen eltérő távolságban, akár 14 millió kilométernyire suhan majd el.

A bizonytalanság oka, hogy a 2013 TX68 egy Apollo típusú Földközeli objektum, amit mindössze 2013. október 6-án fedezték fel a Catalina Sky Survey projekt során. Ekkor az aszteroida a Földtől 5,4 Föld-Hold távolságra volt. A megfigyelésére csak három napon át adódott lehetőség, utána a láthatósága túlságosan lecsökkent, így az adatokból kiszámítható pályája meglehetősen bizonytalan.

2013 TX68-as jelzésű aszteroida, akárcsak bolygónk, a Nap körül kering és mindig más távolságban száguld el mellettünk. - NASA


Három évvel ezelőtt, 2013 februárjában egy nagyjából 17 méter átmérőjű meteor robbant fel Közép-Oroszország felett, 10-15 kilométeres magasságban: a robbanás okozta lökéshullámok következtében betörtek az ablakok, megrongálódtak az épületek és mintegy 1200 ember sérült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.