Víz alá kerülhet Britannia

Halálos aszteroida-cunami végez a britekkel?

Tudósok szerint "nagyon nagy a veszélye", hogy egy aszteroida-becsapódás okozta cunami elmossa a brit szigeteket.

2015.07.01 07:50ma.hu

A University of Southampton kutatói kidolgoztak egy olyan szoftvert, aminek segítségével nagy pontossággal ki tudják számítani, hol várható bolygónkon aszteroida-becsapódás. A program szerint, bár annak az esélye, hogy II. Erzsébet szűkebb pátriája közvetlen találatot kapjon az űrből nagyon kicsi, egy, az Atlanti-óceánba vagy az Északi-tengerbe csapódó égitest a ködös Albionra nézve halálos hullámokat vetne.

NASA / JPL-Caltech / Handout

Erről szóló bejelentés kapcsolódik az Aszteroidák Napja rendezvénysorozathoz, melynek egyik társalapítója a Queen együttes gitárosa, Dr. Brian May, és melynek célja felhívni a figyelmet, mekkora fontossággal bír a kisebb-nagyobb űrkavicsok megfigyelése.

A szekértők jelenleg 500 olyan aszteroidáról tudnak a Naprendszerben, melyek közvetlenül fenyegetik a Földet. Ez a szám meglehetősen alacsony, ha figyelembe vesszük, hogy eddig 13.000 aszteroidát sikerült már azonosítani a rendszerben röpködő több millióból. Persze Az 500-ból egy éppen elég, hogy komoly problémákat okozzon a bolygónkon.

A Clemens Rumpf által elkészített ARMOR szoftver talán segíthet megelőzni a bajt. Különösen fontos lenne ez az olyan országoknak, mint Nagy-Britannia, aminek nagy kiterjedésű tengerpartja van, szinte kínálva magát a hatalmas hullámoknak.

A szoftver természetesen nem csak a szigetországon segíthet, de előre riaszthat, ha egy aszteroida lakott terület közelében készül "fészket rakni" a Földön. A program által elkészített térkép egyébként számos veszélyzónát kijelölt már Európa szerte, Spanyolországtól Franciaországon, Németországon és Skandinávián át egészen Oroszország nyugati részéig. Az Egyesült Államok viszonylag biztonságban van, de Ausztrália – nem meglepő módon – már komolyan veszélyeztetett területnek számít.

Utoljára 1908-ban történt jelentős méretű aszteroida-becsapódás a földön, a Szibériában lepottyant kődarab 1000 atombomba erejével ért földet.

Az ARMOR program egyébként nem elégszik meg a becsapódások megjósolásával, képes szimulálni azt is, mi történne, ha az emberiség egy felé tartó aszteroidát megpróbálna arrébb taszítani, mondjuk egy űrjármű segítségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.