7,8-as erősségű földmozgás volt

Négy embert talált meg a romok alatt a NASA radarja a szívdobbanásuk alapján

A nepáli 7,8-as erősségű földrengés halálos áldozatainak száma napról napra nő, a romok alól már csak élettelen testeket emelnek ki, ám a romok alatt szívdobogásra lettek figyelmesek.

2015.05.07 11:38ma.hu
Kép: NASA / JPL-Caltech

Néhány évvel ezelőtt a NASA és a DHS mutatták be azt a radart, melynek technológiáját földön kívüli élet utáni kutatás során alkalmazták. Ám úgy gondolták, hogy az egység nem csak távoli exobolygók megfigyeléséhez lehet alkalmas, hanem közelebb, akár „helyben” is használható, például romok alá szorult emberek felkutatására is. Az első teszt során már nagyszerű eredményt mutatott fel: négy ember életét mentették meg, akiket a nepáli földrengés temetett a törmelékhegyek mélyére.

Miután a 7,8-as erősségű földmozgás lecsapott Chautara városka két prototípust is kapott a FINDER-ből (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response). Az eszköz magja mikrohullámokat lök szét, hogy „lásson”. Legfontosabb funkciója, hogy felismeri akár eszméletlen élőlények szívverését is, akár több méternyi törmelékréteg alatt is.

Olyannyira működik, hogy két különböző összeomlott épületben, két-két emberre is rátalált, akik már napok óta voltak eltemetve, volt amelyik 3 méter mélyen.

Noha a Gizmodo cikke részletesebben nem írt a mentésről, tény, hogy a FINDER nélkül ezek az emberek halottak lennének. Ezek szerint a kifejlesztett eszköz nem csak a földön kívüli, hanem a föld alatti élet utáni kutatásban is kiválóan szerepelt. Végre megint egy olyan csillagháborús fejlesztés, ami a valóságban inkább életeket ment.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.