A fukusimai évforduló előtt

Az atomreaktorok újraindítását sürgette a japán kormányfő

Japánnak "felelősségteljes, az emberek életét és a gazdasági aktivitást nem veszélyeztető energetikai politikát kell kialakítania", és "figyelembe kell venni (a fukusimai baleset) tapasztalatait".

2014.03.10 08:57MTI
Forrás: MTI

Az ország biztonságosnak nyilvánított atomreaktorainak újraindítását sürgette Abe Sindzó japán kormányfő parlamenti felszólalásában hétfőn, egy nappal a fukusimai atomerőmű-balesetet okozó földrengés és szökőár harmadik évfordulója előtt.

"Újra szeretném indítani az atomenergetikai hatóság szigorú szabályzata szerint biztonságosnak minősített reaktorokat, és ehhez meg akarom nyerni az emberek megértését" - közölte Abe.

Egyúttal azt is leszögezte, hogy Japánnak "felelősségteljes, az emberek életét és a gazdasági aktivitást nem veszélyeztető energetikai politikát kell kialakítania", és az atomenergia biztonságos felhasználásának érdekében "figyelembe kell venni (a fukusimai baleset) tapasztalatait".

Jelenleg Japán mind a 48 működőképes atomreaktora áll, miután a fukusimai balesetet követően felállított független atomenergetikai hatóság szigorú biztonsági fejlesztéseket írt elő az üzemeltetőknek az újraindítás feltételeként.

A 2011-es baleset óta a japánok többsége ellenzi az atomenergiát, és a tervezet újraindítás megosztó kérdésnek számít, már csak azért is, mert a balesetet szenvedett fukusimai erőműben a mai napig fordulnak elő kisebb-nagyobb szivárgások.

Ugyanakkor a kormány szerint az újraindítás középtávon gazdasági szempontból elkerülhetetlen. Az atomenergia a baleset előtt az energiahordozókkal gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkező szigetország áramellátásának mintegy 30 százalékáért felelt, azóta viszont Japán hatalmas árat fizet a kiesett kapacitások importált kőolajjal és földgázzal való pótlásáért.

Elemzők szerint elsősorban a megnövekedett energiaimport-költségek felelősek azért, hogy Japán a tavalyi évben rekordmértékű kereskedelmi deficitet könyvelt el.

A 2012 decemberében hatalomra jutott Abe soha nem titkolta, hogy az újraindítás pártján áll, bár hétfőn azt mondta, hogy a kérdésről "konstruktív párbeszédet" akar folytatni az ellenzékkel, illetve az atomrektorok közelében élő közösségekkel.

Az atomenergetikai hatóságnál tavaly nyár óta kérelmezhetik az energiacégek az atomreaktorok újraindításának engedélyezését. A hatóság egyelőre még egyetlen engedélyt sem adott ki, több mint egy tucat reaktor ellenőrzése jelenleg is folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.