Romlik a helyzet

Árvíz és földcsuszamlások Norvégiában, többszáz embert kellett evakuálni

Elöntötte az árvíz Norvégia délkeleti részét, a folyók áradása sok helyütt földcsuszamlásokat okozott, az éjszaka folyamán a norvég hatóságok több száz embert evakuáltak a területről.

2013.05.23 13:39MTI

Norvégia egyik legforgalmasabb, az Oslót és Trondheimet összekötő országutat több helyen alámosta a víz,nem lehet rajta közlekedni, ezért a hatóságok lezárták. 

Mivel Trondheim várost emiatt nehéz megközelíteni, a rendőrség arra hívta fel a város lakóit, lehetőleg maradjanak otthon. Az áradások és földcsuszamlások miatt összesen mintegy ötven utat és két vasútvonalat zártak le.
 
Szerda reggel 21embert helyeztek biztonságba a Nesbyens nevű településen, ahol földcsuszamlás történt. A helyszínről a norvég rádiónak nyilatkozó egyik katasztrófavédelmi szakember azt mondta: a lezúduló víz beláthatatlan károkat okoz. Eddig sérülés nem történt, ám az anyagi kár jelentős. Egyelőre nehéz felmérni a károkat és következményeket, de az utak minden bizonnyal sokáig járhatatlanok lesznek. 

Napok óta tart a heves esőzés az észak-európai országban. Szerdán Norvégia délkeleti részén helyenként hatvan milliméter csapadék hullott le, s a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön is jelentős mennyiségű esőre kell számítani, főleg az árvíz sújtotta régiókban. 

Az árvízkatasztrófa közel van a svéd határhoz, ezért nem kizárt, hogy Svédországban is ehhez hasonló helyzet alakul ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.