A metángáz miatt

Fura élőlények lappangnak az óceán mélyén

Szokatlan élőlényekre bukkantak amerikai kutatók az Atlanti-óceán mélyén a virginiai partoknál.

2013.05.10 18:40MTI

Ezen a helyen metángáz szivárog a tengerfenékből.Az árulkodó buborékokat tavaly fedezték fel a meder feltérképezése közben. Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) később egy Jason nevű távirányítású kutató búvárhajót küldött a körzet alaposabb vizsgálatára: a jármű által készített felvételek és talajminták gazdag és változatos élővilágot tártak a szakemberek elé.

A LiveScience tudományos hírportál beszámolója szerint a Jason fehér színű baktériumok egész hadát fedezte fel az 1,6 kilométeres mélységben.

Kép a fenékről: livescience.com

A parányi mikroorganizmusok kizárólag a metán lebontásából nyerik az energiát, jelenlétük tehát biztos jele lehet annak, hogy a közelben gázlelőhely található. 

A buborékok közelében a búvárhajó kagylókra is bukkant, amelyek a kutatók megítélésére szerint szoros szimbiózisban élnek a metánevő baktériumokkal. Fotók készültek ismeretlen tengeri pókokról és halakról is. 

A felszínre hozott talajminták és élő kagylók tanulmányozásával a tudósok próbálnak minél többet megtudni erről a rejtett világról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.