Akár 36 méteres hullámok is lehettek

Rekord átlagmagasságú hullámzást mértek az Atlanti-óceánon

Rekord - 20,1 méteres - átlagmagasságú hullámzást mértek több ország kutatói az Atlanti-óceánon, a legnagyobb hullámok magassága feltehetően a 36 métert is meghaladta.

2013.02.12 13:27MTI

A Francia Tengeri Kutatóintézet (Ifremer) és több más intézmény szakértői által nemrégiben publikált tanulmány alapjául szolgáló adatokat még 2011-ben az Atlanti-óceán északi részén, a Quirin nevű viharban mérték. "A 2011. február 14-én mért 20,1 méteres érték a legmagasabb, amióta az 1980-as évek óta hasonló méréseket végeznek" – közölte az Ifremer. 

Az intézet szerint a hullámmagassági statisztikákból arra lehet következtetni, hogy a Quirin vihar idején mért legmagasabb hullám 36 méteres volt, azaz akkora, mint egy 12-emeletes ház. Mint megjegyzik, valószínűleg voltak már ennél magasabb hullámok is, csak még nem tudták őket mérni a nyílt óceánon. Az előző regisztrált rekordot – 19,15 métert – 2007-ben mérték az Atlanti-óceán középső részén. 

Az Ifremer szerint a Quirin vihar adatainak elemzése azt mutatja, hogy egy alacsony légnyomású zóna áthaladásakor magas hullámok keletkezhetnek. A hullámokat a légköri zóna központja közelében erősebb szél okozza. Az Ifremer az amerikai New Hampshire-i Egyetem, az Amerikai Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), a francia tengerészet hidrográfiai és oceanográfiai szolgálata (SHOM), az Azori-szigeteki Egyetem és a párizsi Földfizikai Intézet közreműködésével mérte a rekord adatot. Tanulmányukat a Bulletin of the American Meteorological Society című szaklapban jelentették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.