Van, amikor nem jönnek be a jóslatok

Világvége? Elnapolva!

A december 21-ére jósolt maja világvége és a körülötte kialakult hisztéria komoly dühöt váltott ki mind egyházi, mind tudós körökben. Nem csoda, hisz' volt már nem egy hasonló eset a világtörténelemben...

2012.12.18 15:54Konrád - ma.hu

Pedig a világvége jóslatok nem új keletű dolgok, az embereket már a világ kezdete óta foglalkoztatja a civilizáció pusztulása. Érdemes azonban utánanézni, hány világvége jóslat nem jött be a közelmúltban:

1. A Halley Üstökös - 1910

A közvélemény inkább félelemmel, mint csodálattal várta az üstökös múlt század eleji érkezését. Az ok az volt, hogy Camille Flammanon francia csillagász azt jósolta, az üstökös gázcsóvája belép majd a Föld légkörébe, ezzel pusztítva el minden életet a bolygón. 112 évvel később bizton kijelenthetjük, hogy az asztronómus tévedett.

2. Jehova Tanúinak Krisztus Királysága próféciája - 1914

A több millió taggal rendelkező szekta 1870-ben alakult és úgy jósolták, Krisztus Királysága 1914-ben érkezik majd el. Miután a jövendölt évben a megváltás helyett az első világháború bontakozott ki, a szekta 1975-re tolta ki az időpontot. Úgy tűnik a második eljövetel is késik egy kicsit.

3. Pat Robertson - 1982

A népszerű televangelista, Pat Robertson, The 700 club című műsorában azt monda, "garantálom, hogy a nyolcvanas évek végén eljön a végítélet". Ezt a napot 7 rémálomszerű évnek kellett volna követnie. Miután ez nem jött be, Robertson 2006-ra is jósolt végítéletet, majd 2008-ban egy, két év múlva bekövetkező tőzsdekrachot prognosztizált. Figyelembe véve, hogy a recesszió 2008-ban kezdődött elmondható, hogy a próféta egészen biztosra ment, de a tőzsde mégsem omlott össze.

4. A Menny Kapuja kultusz - 1997

A Marshal Applewhile által alapított kultusz szerint a világot az idegenek tisztították volna meg, és a tagok lelkeit egy, a Hale-Bopp Üstökös farkán repülő UFO-n szállították volna a következő életbe. 1997 márciusában 39 kultista vetett véget önkezével életének egy San diegoi villában, ezzel bekerülve a rekordok könyvébe, mint a valaha volt legnagyobb tömeges öngyilkosság az Egyesült Államokban.

5. A tajvani Igaz Út kultusz

A buddhista-taoista eszméket tartalmazó, és UFO konspirációs elemekkel színesített kultuszt Hon-Ming Chen alapított Tajvanon. Chen 1998 egy amerikai kábelcsatorna showjában jósolta meg isten eljövetelét. Annak érdekében, hogy jó helyen várják a nagy eljövetelt, Chen Texasba költöztette a kultusz központját. Vízumproblémák miatt a tagoknak sajnos haza kellett utazniuk Tajvanra, és végül Chent sem feszítették keresztre, pedig a férfi felajánlott a lehetőséget, amiért nem voltak pontosak a jóslatai.

6. Y2K - 2000

1984-ben jósolták meg, hogy világméretű káoszt fog okozni az, hogy a számítógépek nem lesznek képesek értelmezni a 00-01-01 dátumot az ezredfordulón. A technológiai problémát összevegyítették némi vallásos felhanggal Jézus második eljöveteléről, ami miatt sokan nem buliztak felhőtlenül 1999 szilveszterén. Mint kiderült, a számítógépek képesek voltak feldolgozni a dátumváltást és a világ nem ért véget.

7. A Nagy Hadron Ütköző apokalipszis - 2009

A Telegraph jelentése szerint a CERN kutatói által tervezett részecskeütköztetés következtében fekete lyuk jöhetett volna létre, ami a Föld elnyelésével fenyegetett. Néhány független tudós jogi úton próbálta megakadályozni a kutatók munkáját, de a CERN győzedelmeskedett és végül végrehajtották a kísérletet. Mivel semmi változás nem állt be, a mindennapi életünkben úgy tűnik, a svájciaknak volt igazuk.

8. The Rapture 2011

Az utolsó nagy kinyilatkoztatást Harold Camping rádió-prédikátor tette, aki 2011. május 21-ére jósolta az Ítélet Napját. A dátumot elmondása szerint a Bibliából számította ki. A 89 éves Camping végül bocsánatot kért tévedéséért, mondván, nem állt rendelkezésére elegendő információ a pontos jóslathoz. Nyilván ez nem nyugtatta meg teljesen azokat, akik május 22-én dühösen konstatálták, hogy a világ nem ért véget, pedig ők minden földi javuktól jó előre megszabadultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.