Posztapokaliptikus kisfilm a NASA-tól

Ha látja ezt a videót, túlélte a világvégét - (videóval)

Úgy tűnik, az amerikai űrhivatal komolyan veszi a kevesebb mint egy hét múlva esedékes maja apokalipszist.

2012.12.15 18:29Konrád - ma.hu

Ha mást nem is, de a feltételezett világvége körüli hisztériát igenis kiemelten kezeli a NASA. Tudós emberekről lévén szó, nem pánikot próbálnak kelteni, és nem bocsátkoznak feltételezésekbe a Föld pusztulásával kapcsolatban, inkább megnyugtatni szeretnék a lakosságot.

Teszik mindezt úgy, hogy némi gúnyos humort csempésznek a közleményeikbe. A legutóbbi húzásuk egy olyan videó közzététele, amit igazából december 22-én kellene lejátszani. A bevezető ugyanis felhívja a kedves néző figyelmét, hogy jé, világunk mégsem pusztult el „tegnap”.

A videó segítségével a NASA megpróbálja megértetni, hogy a maja világvége gyakorlatilag egy félreértés. Dr. John Carlson szerint a maja naptár egyrészt nem ér véget december 21-én, másrészt felhívja a figyelmet arra, hogy a maják semmiféle konkrét jóslatot nem hagytak hátra, amiben az emberiség pusztulását prognosztizálták volna.

Carlson 35 éve foglalkozik a maja világvégével, és úgy gondolja, az igazság sokkal érdekesebb, mint gondolnánk. Tény, hogy a maja civilizáció hihetetlenül fejlett volt, hatalmas városokat építettek és különösen elöl jártak a matematika illetve az asztronómia területén. Nagyon úgy tűnik, az idő számukra rendkívül fontos volt, a naptárjuk bonyolultabb bármilyen más kalendáriumnál.

Mivel a Hosszú Számítás úgy működött, mint az autók kilométerórája, ahol a számok forognak, maga a naptár bármikor újraindulhat nullázódás után. A Föld teremtésekor a naptár a már jól ismert 13.0.0.0.0 képet mutatta és ugyanígy fog kinézni december 21-én. A 13 baktun fontos időegység a maják számára, de nem azért, mert a Föld pusztulására utalna - legalábbis a mai napig nem találtak erre utaló jelet a rengeteg kőtáblán és más régészeti leleten.

A videó második felében a NASA saját hatáskörébe tartozó világvége lehetőségeket zárja ki. Mint elmondják, semmiféle hatalmas aszteroida vagy más égitest nem közeledik a föld felé, ami esetleg a civilizációnk pusztulását hozná magával. A videóból kiderül, ha egy ilyen hatalmas valami közeledne felénk, mostanra az lenne a legfényesebb dolog az éjszakai égbolton.

Hozzáteszik, hogy a Naptól sem kell félnünk, hiszen a napkitörések milliárd évek óta megesnek és még egyszer sem pusztították el a Földet. Tény, hogy a napunk most közeledik 11 éves aktivitási ciklusának csúcsához, de az elmúlt ötven évben ez a leggyengébb ilyen ciklus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.