Megilleti őket a haszon egy része

Belize pénzt akar a kristálykoponyás Indiana Jones-ból

Pert indított az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film készítői ellen egy belizei régész, mert szerinte hazájának részesednie kellene a közel kilenc évtizede Belizéből eltulajdonított valódi maja műtárgy, a kristálykoponya köré szőtt kalandfilm hatalmas bevételéből.

2012.12.11 15:19MTI

Jamie Awe, a Belizei Régészeti Intézet igazgatója a Lucasfilmet, annak új tulajdonosát, a Walt Disney vállalatot, valamint a filmet forgalmazó Paramout Picturest perelte be arra hivatkozva, hogy az eredeti maja műtárgy mását használták a 2008-ban bemutatott filmben, holott erre nem kértek és nem kaptak engedélyt.

A keresetből kiderül, hogy négy ismert maja kristálykoponya létezéséről lehet tudni, ezek közül hármat brit, francia és washingtoni múzeumban őriznek, a negyedik pedig egy 1920-as évekbeli szerencsevadász, F. A. Mitchell-Hedges családjának birtokában van Indianában - ismertette a The Hollywood Reporter online cikke.

Awe a dokumentumban leszögezte, hogy a Mitchell-Hedges-koponyát 88 éve Belizéből lopták el. A régész ezért egyúttal azt is követeli, hogy a család adja vissza a műtárgyat a közép-amerikai országnak.

Az illinoisi szövetségi bíróságra benyújtott periratokban Awe megjegyezte, hogy a film, amelynek felvételeihez a maja műtárgyra a megszólalásig hasonlító kristálykoponyát használtak, eddig több mint 786 millió dollár bevételt hozott világszerte. A régész hangsúlyozta: Belize mindeddig nem részesült a film hasznából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.