Nem mindenre megoldás a bevándorlás?

Merkel szeme megakadt a német szakembereken

A német gazdaság egyre növekvő szakember-szükségletét a német kancellár szerint nem csupán a bevándorlás segítségével lehet biztosítani.

2011.06.20 17:12MTI

Angela Merkel úgy véli, hogy a belföldi munkaerőpiaci lehetőségek kiaknázásának "még távolról sem járnak a végén".
   
Merkel szerint amíg a német szövetségi költségvetésből évente 40 milliárd eurót fordítanak a hosszú ideje munkanélküli németekre, a politikának gondolnia kell arra is, hogy ezeket az embereket visszavezessék a munkaerőpiacra.
   
A helyzet javítására az idősebb munkavállalókra, a Németországban élő, jelenleg munkanélküli bevándorlókra, valamint a család és hivatás jobb összeegyeztethetőségére kell elsősorban figyelmet fordítani - jelentette ki a kancellár, aki a kormány, a munkaadók és munkavállalók háromoldalú csúcstalálkozóján szólalt fel hétfőn.
   
A krónikus szakemberhiány megszüntetésére Németországnak a következő években kétmillió képzett bevándorlóra lenne szüksége - jelentette ki a német munkaügyi hivatal vezetője a Die Welt német konzervatív napilapban még májusban. Frank-Jürgen Weise szerint 2025-ig 6-7 millió fős pótlólagos szakemberigény alakul ki, amelyet a hazai munkaerő "talán fele részben" lesz képes betölteni.

Emellett a német cégek oda telepítik majd tevékenységeiket, ahol szakembereket találnak, de racionalizálásra is kényszerülnek, hogy kevesebb képzett dolgozóra legyen szükségük. Ezzel együtt is több mint kétmillió képzett munkaerőre lenne még igény, akiknek külföldről kellene érkezniük, ahhoz, hogy a német gazdaság megfelelő növekedése fenntartható legyen - véli Weise.
   
Tavaly, évek óta először, többen érkeztek Németországba, mint amennyien végleg elhagyták azt. A szövetségi statisztikai hivatal szerint az elmúlt esztendőben 128 ezerrel haladta meg a bevándorlók száma a kivándorlókét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.