Óva int az elhamarkodott következtetésektől

Fellegi óvatossággal kezeli a német energiadöntést

Óvott pénteken az Európai Unió energiaminiszteri tanácsát elnöklő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter attól, hogy az unióban elhamarkodott következtetéseket vonjanak le azzal a német bejelentéssel kapcsolatban, amely szerint Berlin a következő évtized elején teljesen felhagy az atomenergiával, és a szükségletének biztosításában más megoldásokra tér át.

2011.06.10 18:10MTI

A miniszterek luxembourgi tanácskozását követő sajtótájékoztatón Fellegi Tamás elmondta: a megbeszélésen szót váltottak erről a témáról, és egyebek között arról tárgyaltak, milyen intézkedésekre lesz szükség annak érdekében, hogy "az egységes uniós piac követelménye és gyakorlata összhangba tudjon kerülni azzal a ténnyel, hogy az energiapolitika nemzeti hatáskörben marad".
   
"Uniós mechanizmusokra lesz szükségünk, hogy a szükséges egyeztetéseket és ellátásbiztonsági lépéseket meg tudjuk tenni" - fogalmazott a magyar miniszter.
   
A tagállamok többsége úgy látja, hogy a döntés következtében a gázellátás jelentősége nőni fog a közeljövőben - erősítette meg Fellegi Tamás. Hozzátette: ezáltal az unió energiaügyi külkapcsolatainak is még nagyobb lesz a jelentőségük.
   
Ebből a szempontból is kiemeltnek nevezte annak jelentőségét, hogy a napokban aláírták a Nabucco földgázvezetékkel kapcsolatos támogatási megállapodásokat. A Törökország irányából gázt szállító vezetékkel kapcsolatos aláírást a miniszter mérföldkőnek nevezte.
   
Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse közös sajtótájékoztatójukon bejelentette, hogy a testület elemezni fogja, milyen hatással lesz a német döntés az uniós piacra, és ezt elképzelései szerint az energiaügyi miniszterek is még az idén megvitatják.
   
A tanácskozás helyszínén kiszivárgott hírek szerint Éric Besson francia miniszter levélben kéri majd az uniós illetékesektől, hogy végezzenek hatásvizsgálatot az ügyben.
   
Günther Oettinger biztos elmondta azt is, hogy Németország fokozatosan kívánja leállítani az atomerőműveit. Az első szakaszban bezárandó nyolc reaktor visszaveti ugyan a német termelést, de az uniós piacon még kevesebb mint 3 százaléknyi hatása lesz.
   
Ezzel együtt Oettinger egyetértett azzal, hogy a német exportkapacitások viszont csökkenni fognak, így a szomszédos országok megérezhetik a kieső mennyiséget.
   
Ő is úgy vélte, hogy az unió külső partnerei nagyobb szerephez jutnak, köztük is kiemelkedően Oroszország, ugyanis Németország várhatóan gázból és szélerőművekből pótolja a kieső energiamennyiséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.