Az üzemeltetők jogi úton támadnak

Súlyos milliárdok vesznek el a német atomerőművek bezárásával

Németországban 22 milliárd eurós kárt okoz a jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező E.ON-nak és RWE-nek a berlini kormány döntése, miszerint 2022-ig felhagynak az atomenergia alkalmazásával.

2011.06.03 17:07MTI

A német atomerőművek többségét üzemeltető két óriáscég piaci kapitalizációja így mintegy 25 százalékkal csökken - áll egy pénteken bemutatott elemzésben.
   
A döntés hatása már az idei üzleti év eredményében is látszik majd, az E.ON-nál a működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és értékcsökkentési leírás előtti eredmény (EBITDA) 1 milliárd euróval maradhat el a tervezettől, míg a RWE-nél 700 millió euróval lehet kisebb az EBITDA - írták a Baden-Württemberg tartományi bank (LBBW) elemzői.
   
Az E.ON eddig 10,7-11,4 milliárd euró közötti eredményre, az RWE 8,6 milliárd euróra számított.
   
A német kormány a hét elején hozott határozatot arról, hogy legkésőbb 2022 végéig bezárják az ország atomerőműveit. A határozat része az is, hogy az átmenetileg már kikapcsolt nyolc atomerőmű nem újítja fel működését.
   
Németországban összesen 17 atomerőmű van, a már kikapcsoltakkal együtt. Az E.ON - amely a legtöbb atomerőművet üzemeltető vállalat Európában - ezek közül hatot, az RWE pedig ötöt üzemeltet. A két cég jogi úton támadja meg a kormány döntését.
   
A társaságok jelezték, hogy milliárdos kiesésre számítanak az atomerőművek bezárása miatt, pontos összeget azonban nem jelöltek meg. Az LBBW elemzése az első, amely számszerűsíti az üzemeltetők üzleti eredményében várható hatást.
   
Az E.ON és az RWE egyaránt a legnagyobb vállalatok között van Magyarországon. Az E.ON energiatermeléssel, áram- és gázszolgáltatással, valamint földgáz-kereskedelemmel foglalkozik Magyarországon. Az RWE a villamos energia ellátás területén az ELMŰ-ben, az ÉMÁSZ-ban és a Mátrai Erőműben többségi tulajdonos.

A gázszolgáltatás területén a FŐGÁZ-ban és a TIGÁZ-ban érdekelt, és részvényes a Fővárosi Vízművekben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.