A parlament támogatja a tervet

A németek a görögökkel vannak az új segélycsomagot illetően

A német parlament pénteken elfogadta azt a tervet, hogy újabb pénzügyi segélyt kapjon Görögország az euróövezettől.

2011.06.10 15:08MTI

A határozat szerint a berlini kormány csak akkor járulhat hozzá Görögország pénzügyi támogatásának folytatásához, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is részt vesz a programban, és a terheket nemcsak az államok, hanem a magánbefektetők is viselik.

A cél Görögország hitelképességének biztosítása és az igazságos tehermegosztás az államok - vagyis az adófizetők - és a magángazdaság szereplői között.
   
Görög részről ambiciózus és gyorsan végrehajtható privatizációs programra van szükség a támogatás folytatásához. Az állami vagyon magánosítását a határozat szerint "nemzetközi szakértelem" igénybe vételével kell biztosítani. A megfogalmazás arra a már korábban felvetett gondolatra utal, hogy a privatizációt példa nélkül álló módon külső - azaz külföldi - felügyelet alatt kell véghezvinni.
   
Az előterjesztő Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint "Görögország és Európa súlyos helyzetbe került". További támogatás nélkül az euróövezeti tagország fizetésképtelenné válhat, ami veszélybe sodorhatja az egész világgazdaságot.
   
A pénzügyminiszter szerint elkerülhetetlen a magánbefektetők részvétele, az adósságválság terhét nem lehet mindenestül az adófizetők vállára helyezni. A megfelelő megoldás az volna, ha a lejáró görög állampapírokat késedelem nélkül új kötvényekre váltanák át a magánbefektetők. Görögország így lélegzetvételnyi időhöz jutna, mialatt végrehajthatja a piaci bizalom visszaszerzéséhez szükséges reformokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.