Újabb eurómilliárdokat pumpálnak

Egyelőre nem megy csődbe Görögország

Egyelőre nem megy csődbe Görögország, mivel hamarosan mégis megkapja a 110 milliárd eurós EU-IMF-hitel esedékes részletét. Később azonban valószínűleg egy újabb, hasonló nagyságrendű kölcsönre is szüksége lesz ahhoz, hogy fizetni tudja adósságait külföldi hitelezőinek.

2011.06.06 08:36Világgazdaság

Egyelőre nem megy csődbe Görögország, mivel hamarosan mégis megkapja az EU–IMF-hitel esedékes részletét. A fizetőképesség középtávú fenntartásához egy újabb hitelcsomagra és arra is szükség lehet, hogy a lakosság mellett a hitelezők is bevállaljanak bizonyos veszteségeket.

Néhány héten belül hozzájut Görögország az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által tavaly megszavazott 110 milliárd eurós hitelcsomag ötödik részletéhez – derült ki a nemzetközi szervezetek és a görög kormány között pénteken lezárult tárgyalások után.

A mintegy 12 milliárd eurónak köszönhetően Athén képes lesz törleszteni hamarosan esedékessé váló adósságait külföldi hitelezőivel szemben, ideiglenesen elkerüli a csődöt.


Jean-Claude Juncker , az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke azonban világossá tette: az európai államoknak "újabb segítséget" kell majd nyújtaniuk a súlyosan eladósodott országnak. Ez valószínűleg egy újabb hitelcsomagot jelent, amely - a Spiegel értesülései szerint - a korábban becsültnél lényegesen nagyobb, több mint 100 milliárd eurós lehet. Ennyi pluszpénz kellhet ugyanis ahhoz, hogy a görög állam 2013-ban és 2014-ben is fizetni tudja adósságait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.