Az euróövezet hamarosan döntést hoz

Újabb pénzügyi támogatáshoz juthat Görögország

A csoport pénzügyminisztereinek tanácsát (Eurogroup) elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, miután pénteken hivatalában fogadta Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnököt, bejelentette: Görögországot segítő újabb pénzügyi támogatásról készül döntést hozni az euróövezeti országok csoportja.

2011.06.03 18:56MTI

"Arra számítok, hogy az Eurogroup további pénzügyi támogatást fogad el Görögország számára, szigorú feltételekhez kötve" - fogalmazott Juncker a megbeszélés utáni nyilatkozatában.
   
Elmondta, hogy a tervek szerint az újabb támogatási programban önkéntes alapon a magánbankok is részt vehetnek.
   
Megerősítette Juncker azt is, hogy Görögország megkapja a jelenleg futó támogatási program következő, 12 milliárd eurós részletét.
   
Ez utóbbit helyezte kilátásba az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Brüsszelben este kiadott közleménye is. Jelezték viszont, hogy uniós részről és az IMF vezetésének is még jóvá kell hagynia a terveket, így az összesen 110 milliárd eurós támogatás említett részlete várhatóan július elején lesz ténylegesen lehívható.
   
Az uniós és valutaalapi illetékesek szerint a most közösen rögzített intézkedések szigorú gyakorlatba ültetése segíteni fog Görögországban visszaállítani az államháztartás fenntarthatóságát, megőrizni a pénzügyi ágazat stabilitását és fokozni a versenyképességet, megteremtve ezzel a fenntartható gazdasági növekedés és foglalkoztatás feltételeit.
   
Görögország a program kezdete óta jelentős haladást ért el, de a pénzügyi és szerkezeti reformokat tovább kell gyorsítani az államháztartási hiány leszorításához és a tartós gazdasági élénkülés megalapozásához - áll a közleményben, amely kiemelte az állami szektorban foglalkoztatottak számának jelentős csökkentését, az adómentességek körének korlátozását, és az adómegkerülés elleni fellépés fokozását is.
   
A luxemburgi tárgyalással egy időben a görög pénzügyminisztérium is azt közölte, hogy az EU-val, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott tárgyalások "pozitívan" zárultak. Az említettek a mentőcsomaggal kapcsolatos intézkedések felülvizsgálataként mintegy négy hétig tárgyaltak a görög illetékesekkel.
   

A görög tárca azt is jelezte, hogy a megállapodást még Athénban is jóvá kell hagyni felsőbb szinteken, azaz a kormányban és a parlamentben is.
   
A pénteki találkozón Papandreu megerősítette, hogy országa tartani kívánja magát vállalt kötelezettségeihez. Ismertette Junckerrel hazájának középtávú konszolidációs terveit, valamint azoknak a tárgyalásoknak az eredményeit, amelyet országa az EU és az IMF küldöttségével folytatott.
    
A görög kormány a múlt hónapban 6,4 milliárd eurós megszorító programot körvonalazott az idei évre, további 22 milliárdos megtakarítást helyezett kilátásba 2015-ig, továbbá ígéretet tett arra, hogy 50 milliárdot állami ingatlanok eladásából és állami vállalatok privatizációjából teremt elő.
   
Juncker a sajtónyilatkozatban külön üdvözölte a privatizációs pénzalap létrehozásának tervét.
   
A Eurogroup elnöke hangoztatta: mindez azt is jelenti, hogy semmilyen formában nem jön szóba Görögország esetleges kiválása az euróövezetből. Meggyőződését fejezte ki, hogy a megújított program révén Athén képes lesz teljesíteni saját vállalásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.