Zuhanás, zuhanás

A görög bankokat is leminősítette a Moody's

Nyolc görögországi bank minősítésén rontott pénteken a Moody's Investors Service azt követően, hogy csütörtök hajnalban három fokozattal minősítette vissza Görögország szuverén adósi besorolását.

2011.06.03 10:08MTI

A hitelminősítő tájékoztatása szerint a pénteki döntés a görög államadósság átstrukturálásának egyre nagyobb valószínűsítését tükrözi. "Az államadósság átstrukturálásának kedvezőtlen forgatókönyve szerint a görög bankokat közvetlenül érintené a görög állampapír portfolióik értékének csökkenése, ami jelentősen rontana tőkemegfelelési mutatóikon" - írja magyarázatában a Moody's.

A pénteki döntés alapján a Görög Nemzeti Bank kereskedelmi pénzintézet, az EFG Eurobank, az Alpha Bank és a Piraeus Bank adósi osztályzatát "Ba3"-ról "B3"-ra, az ATEbank és az Attica Bankét "B1"-ről "B3"-ra, míg a Geniki minősítését "Baa3"-ról "B1"-re rontotta a hitelminősítő. Valamennyi a görög állam osztályzatának megfelelő negatív besorolási kilátással párosul. Csütörtökön igen agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" sávba süllyesztette az euróövezeti tag Görögország államadósi besorolásait a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos az esélye Görögország törlesztésképtelenné válásának.

A nemzetközi hitelminősítő akkor közölte, hogy Görögország hazai és külső kormánykötvény-adósságának osztályzatát az eddigi "B1"-ről - a "B2" és a "B3" fokozatok kihagyásával - "Caa1"-re rontja, és erre a besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagy érvényben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.